Pensionärer i Kronoberg skickade bland annat in mejl och insändare i protest mot förslaget att avskaffa avgiftsfria kollektivtrafiken. Foto: TT

Avgiftsfri kollektivtrafik för 80+ blir kvar i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Region Kronoberg meddelar att den avgiftsfria kollektivtrafiken för personer över 80 år kommer att fortsätta. Detta efter vilda protester från pensionärer.

När den politiska majoriteten i regionen lade fram sitt politiska program ”Ansvar för Kronoberg” föreslogs en seniorrabatt i kollektivtrafiken. Seniorrabatten skulle vara 65 år och äldre, vilket motsvarar folkpensionsåldern.

För att finansiera denna rabatt föreslogs att den avgiftsfria kollektivtrafiken för personer över 80 år skulle avskaffas, och det väckte snabbt vrede hos pensionärerna.

Kollektivtrafik

Protest mot förslaget

Pensionärer skickade bland annat in mejl och insändare i protest mot förslaget, och det är de protesterna som nu fått politikerna att tänka om.

– Det är viktigt att vara lyhörd gentemot våra medborgare och med anledning av det så backar vi på förslaget och den avgiftsfria kollektivtrafiken för 80+ får vara kvar, säger Joakim Pohlman (S), ordförande i trafiknämnden i Region Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Detta innebär att pensionärer upp till 80 år får fortsätta betala fullpris i kollektivtrafiken. Region Kronoberg är idag en av få regioner som inte erbjuder seniorrabatt efter 65.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet