Banna Thioubous jobbar för att öka rörligheten på arbetsmarknaden i Europa och säger att man ofta rekryterar många guldkorn från Spanien. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Stor brist på kockar i hela Europa

Publicerad

Banna Thioubous arbete handlar om att öka rörligheten på den europeiska arbetsmarknaden.

– Det finns ett stort intresse i Spanien för att jobba på restauranger i Sverige, säger hon.

Hon jobbar med Eures som är ett europeiskt nätverk där arbetsförmedlingar från olika länder ingår.

-  Vi hjälper svenska arbetsgivare att hitta personal från andra länder och även om det är svenskar som vill åka utomlands och jobba.

Det är via Eures som Ekerum resort på Öland kunnat anställa fem personer från Spanien som alla har de rätta kompetenserna för att jobba inom restaurangbranschen.

Många duktiga kockar i Spanien

– Just Spanien hittar vi många guldkorn i. Det handlar inte om att de inte kan få jobb i sina hemländer, utan det som lockar i Sverige är i många fall bättre arbetsvillkor och att faktiskt få betalt för den tid man jobbar. Så är det inte i alla länder.

Bristen på kockar sträcker sig över hela Europa och det gör att många slåss om samma personer.

– Det gäller att ha bra kontakt med andra länder för att de ska låta oss komma och rekrytera.

KLIPP: Spanjorer fixar biffen i restaurangköket på Öland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.