Lunchen på Ekerum är över. Ute i matsalen lägger sig lugnet men inne i köket jobbar personalen med disk och städning.
– Utan den här förstärkningen hade vi haft mycket svårt att klara verksamheten, säger Magnus Burhjerta som är kökschef och restaurangchef på Ekerum resort.
Många har lämnat
Han berättar att det är oerhört svårt att få tag på personal som kan och vill jobba inom restaurangnäringen.
– Efter pandemin har det blivit ännu svårare eftersom många som jobbade inom branschen innan och under pandemin har lämnat.
Anställt fem spanjorer
Men genom det europeiska arbetsmarknadsprojektet Eures har Ekerum kunnat anställa fem spanjorer med rätt kompetens, vilket har inneburit skillnaden mellan att knappt klara säsongen och att göra det.
– Det hade blivit oerhört tufft annars, säger Magnus Burhjerta.
Adonis Pino Sánches är en av de nya. Han kom från Kanarieöarna i våras för att jobba på Ekerum. Adonis jobbar i baren och med servering och tvekade inte en sekund när han upptäckte att hans yrkeskunskaper är efterfrågade i Sverige.
– Jag stortrivs här och hoppas att det kan vara min framtid, säger han.