Chefläkare Anna Michaëlsson vid Västerviks sjukhus har gjort en lex Maria-anmälan sedan ett barn visat skador efter förlossningen. Foto: SVT

Läkare kallades in för sent – barn skadat efter förlossningen i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Chefläkare Anna Michaëlsson vid Västerviks sjukhus har gjort en lex Maria-anmälan sedan ett barn visat skador efter förlossningen.

Det var i höstas vid en förlossning som övervakningskurvan felaktigt bedömdes vara normal. Några timmar efter att barnet föddes försämrades barnet och en utredning visade skador på barnet.

– Om läkare tillkallats tidigare hade förlossningsförloppet kanske blivit kortare och barnets skador mindre omfattande, säger chefläkare Anna Michaëlsson som gjort lex Maria-anmälan.

– Vi gör den här typen av anmälningar för att utreda om alla rutiner har följts, för att felsöka men också för patientens skull, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.