Hanna Gerklev jobbar på förskola i Ljungby. Hon upplever att barnen blir stressade av stora barngrupper.

Barngrupperna växer

Uppdaterad
Publicerad

SVT har låtit opinionsföretaget Novus fråga barnskötare över hela landet hur många barn som faktiskt är på deras avdelningar, och storleken på barngrupperna varierar stort, visar kartläggningen.

Bara tre procent av alla avdelningar har 5-9 barn, medan en majoritet av avdelningarna, 45 procent, har barngrupper med 15-19 barn. I undersökningen är det så många som 13 procent av alla avdelningar som har 25 barn eller fler. Och det finns faktiskt grupper med fler än 34 barn – det uppger fem procent av barnskötarna.

”Fröknarna hinner inte med”

En av dem som har sett hur barngrupperna växer är Hanna Gerklev i Ljungby som har jobbat som förskollärare i sju år.Hon upplever att barnen blir stressade och att det lätt blir bråk.

SVT granskar förskolan

– Jag upplever att det har blivit mer barn och fröknarna hinner inte riktigt med det de ska göra enligt Skolverket, säger hon till Smålandsnytt.

Idag finns det ingen gräns för hur många barn det får vara i en grupp utan ska enligt skollagen anpassas efter hur verkligheten ser ut. Malin Broberg som är legitimerad psykolog menar dock att det inte räcker, eftersom kommunerna inte anpassar grupperna efter verkligheten.

– Det görs inte. Inte i tillräcklig utsträckning och det är en ekonomisk och politisk fråga helt och hållet, vad vi tycker att våra barns uppväxt är värd, säger Malin Broberg.

Funktionalitet framför antal

Moderaten Bo Ederström är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ljungby kommun och han håller med om att det är en ekonomisk fråga, men säger att man inte bara kan titta på antalet barn i gruppen.

– Jag fäster inte så stor vikt vid själva antalet utan funktionaliteten, säger han till Smålandsnytt

SVT:s siffror visar också att personaltätheten på förskolan är lägre än man tidigare trott. Enligt Skolverkets siffror är det 5,3 barn per personal i genomsnitt. Den utgår från alla barn inskrivna i förskolan i en kommun dividerat med antalet årsarbetare inom förskolan i kommunen.

SVT har istället begärt att få uppgifter om den personal som faktiskt arbetar med barnen på avdelningen, omräknat i heltid, med resurspersoner för barn med speciella behov borträknade. Då blir genomsnittet 6,1 barn per personal, på småbarnsavdelningar 4,8 och på storbarnsavdelningar med flest barn över tre år, 6, 8 barn per personal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet