Anna Biesert, avdelningschef på kvinnokliniken i Region Kronoberg, är kritisk till p-apparna och berättar att kvinnor blir gravida på grund av dem. Foto: SVT/TT

Barnmorskorna varnar: Appar är inte säkra preventivmedel

Uppdaterad
Publicerad

Att använda appar som kan förutse dagen för ägglossning marknadsförs i dag som ett hormonfritt alternativ till p-piller. Men barnmorskor i Kronoberg avråder från metoden. Flera kvinnor som använt appar som preventivmedel har fått komma in till sjukhuset för att göra abort.

I dag finns en uppsjö av fertilitetsappar som ska ge användaren koll och kontroll över sin menscykel. Innan användes de främst av par som ville bli gravida, men de senaste åren har en mer avancerad variant av apparna börjat marknadsföras som preventivmedel.

Metoden går ut på att användaren varje morgon mäter sin temperatur med en termometer och matar in uppgifterna i appen. Med hjälp av en specialanpassad algoritm kan appen räkna ut den exakta dagen för ägglossning. Eftersom det bara går att bli gravid strax innan och under dagen för ägglossning kan datorn eller appen visa exakt vilka dagar det är säkert, respektive inte säkert att ha oskyddat samlag.

Men metoden får nu kritik.

Kritik från barnmorskor

Barnmorskor i Kronobergs län säger att de förvisso allt oftare stöter på kvinnor som efterfrågar p-appar och p-datorer som preventivmedel, men att den största skillnaden märks på abortmottagningen.

– Vi ser att det kommer in en hel del kvinnor som blivit gravida på grund av att de använder de här p-apparna. Och då är det lite sent. Då står man inför valet om man ska behålla sin graviditet. Så vi rekommenderar inte detta, säger Anna Biesert, avdelningschef på kvinnokliniken i Region Kronoberg.

Se hela inslaget här: Barnmorskor varnar för osäkra fertilitetsappar

Framför allt pekar barnmorskorna på risken för att det blir fel under temperaturmätningen. Den ska helst ska göras exakt samma tid varje morgon. Men tar man sovmorgon, jobbar skift eller blir sjuk är temperaturerna inte tillförlitliga och ska inte föras in i systemet, enligt instruktionerna. Detsamma gäller om användaren varit ute och festat och druckit alkohol kvällen innan. Och ju färre temperaturmätningar desto mindre säker blir appen.

– Så fort man frångår bruksanvnisningen det minsta lilla så faller argumentet. Fortfarande är det väldigt stort ansvar på den som använder p-appen att man aldrig gör ett enda litet misstag, säger Anna Biesert.

Blondinbella ger bloggreklam

Svenska företaget Natural cycles är en av de största aktörerna på p-appsmarknaden, och har i dag över 200.000 användare över hela världen, enligt företagets egna uppgifter. Kända bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löfwengrip är delägare i företaget och har gjort reklam för produkten på sin blogg i flera år. Företaget påstår, med stöd av egna studier, att deras metod är lika effektiv som p-piller.

SVT Nyheter har sökt Isabella Löfwengrip för en kommentar utan att lyckas. Hon har dock skrivit om appen vid flera tillfällen. I februari ifjol skrev hon till exempel så här: ”Kanske är benämningen fertilitetsapp mer passande ändå, då det finns fler användningsområden som t ex att planera en graviditet, följa sin graviditet, eller bara för att ha koll på sin ägglossning, PCOS eller PMS.”

Vilka appar eller produkter som kvinnorna i Kronoberg använde när de blev ofrivilligt gravida har barnmorskorna inga uppgifter på. Men Raoul Scherwitzl, vd för Natural cycles säger att det är naturligt att allt fler p-appsanvändare dyker upp på abortmottagningen i takt med att metoden blir allt vanligare.

– Precis som med alla andra preventivmedel så finns alltid risken att bli gravid. Inget preventivmedel är hundra procent säkert, säger han.

”För kvinnor med regelbunden livsstil”

Kritiken från barnmorskorna att ansvaret i för hög grad vilar på att användaren gör rätt och aldrig försover sig eller blir sjuk avfärdar han.

– Det är viktigt att skilja på när man inte ska mäta sin temperatur och om metoden är effektiv. Om du har en oregelbunden livsstil så kommer du att få fler röda dagar då du måste använda kondom. Då är metoden kanske inte lika bra för just dig, men det betyder inte att metoden inte är effektiv, säger han.

Deras app rekommenderas inte för användare under 18 år, tvärtom vänder man sig till lite äldre kvinnor i fertil ålder:

– Vår produkt är för kvinnor som har ett hyfsat regelbunden livsstil på så sätt att de går upp på morgonen, går till jobbet och går och lägger sig vid en rimlig tidpunkt. Det är klart att det är svårare om man jobbar skift.

Får marknadsföras i Europa

Under 2015 satte Läkemedelsverket stopp för att Natural cycles marknadsförde sig som ett preventivmedel, eftersom appen inte levde upp till kraven för att vara en medicinteknisk produkt.

I början av året så fick dock företaget en CE-märkning efter att två nya kliniska studier hade gjorts och granskats av ett utomstående certifieringsorgan i Tyskland. I dag får appen marknadsföras som preventivmedel i hela Europa.

Men Anna Biesert, avdelningschef på kvinnoklinikerna i Växjö och Ljungby är trots det skeptisk.

– Jag vill nog se hur det här utvärderas på lite längre sikt. Det ska bli mycket intressant att i framtiden se lite djupare studier. Jag tror att vi kommer att få rätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.