• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mia är trött på p-piller och tycker att p-appen fungerar bättre. ”Man känner igen när man får humörssvängningar eller när mensen är nära. Man blir medveten om alla tillstånd i sin menscykel”, säger hon. Foto: SVT

Mia har skyddat sig med p-app i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Mia från Växjö har använt en app för att skydda sig mot graviditet i flera år. Hon säger att hon mår bättre och skräms inte av barnmorskornas varningar för p-apparna.

– Jag mår inte bra av p-piller och hormoner, jag tycker jag blir förändrad psykiskt och kunde känna skillnad på när jag åt dem och inte åt dem. Jag har alltid ifrågasatt varför jag ska käka p-piller, och varför det ska vara mitt ansvar att se till att det inte blir några barn. Det irriterar mig, säger hon.

Hon har genom åren haft otaliga diskussioner med olika barnmorskor om hormoner, säger hon.

– Från det att jag började använda preventivmedel har de i princip uppmanat mig att ta p-piller. Det har jag retat mig på. Det känns som att man blir påprackad preventivmedel med hormoner, fastän jag vet att jag inte mår bra av det, säger hon.

”Stämmer faktiskt jättebra”

Till slut fick hon rådet från en barnmorska att försöka lära sig när hon hade ägglossning, och räkna ut sina ”säkra perioder” själv.

Men det kändes inte så säkert, säger Mia. Hon skaffade sig då en p-app där hon kan mata in olika data, och har sen dess inte blivit gravid. Mia säger också att hon lärt känna sin kropp bättre.

– Det stämmer faktiskt jättebra. Man känner igen när man får humörssvängningar eller när mensen är nära. Man blir medveten om alla tillstånd i sin menscykel, säger hon.

Varningarna oroar inte

Barnmorskornas uppmaningar att vara försiktig med p-appar gör henne inte orolig.

– Jag känner mig trygg. Jag kan förstå dem, det är ju de som ska komma med rekommendationer och vill inte rekommendera något som de inte vet är säkert, säger hon.

– Men då får man väl forska fram en app eller dator som funkar lika säkert som en kondom då. Och vi som använder dem får väga riskerna mot vad de gör nytta. Jag önskar att barnmorskorna kunde backa oss kvinnor lite mer, avslutar Mia.

Fotnot: Mia heter egentligen något annat och har valt att berätta anonymt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.