Ett Krösatåg på väg mot Emmaboda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmaboda har tappat flest invånare, räknat i procent, i hela landet. Det visar den senaste befolkningsstatistiken från SCB. Foto: Johan Nilsson/TT

Befolkningen i Emmaboda minskade mest i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningen i Kronobergs och Kalmar län har minskat under 2023, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Värst är det i Emmaboda som har den största nedgången i procent i hela landet.

I Kronobergs län har det enligt statistiken inte fötts så här få barn på sexton år. Men den stora anledningen till tappet i invånarantal är att fler flyttade ut än flyttade in.

– 8 847 personer flyttade från länet medan 8 003 flyttade dit, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Även i Kalmar län har antalet födda gått ner, men enligt Helena Nilsson, som är regional utvecklingsdirektör, är det främst den höga andelen äldre i befolkningen som börjar märkas i statistiken där.

– Den stora fyrtiotalist-gruppen som börjar närma sig 80 är en stor del i det hela, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Emmaboda minskade med 3,1 procent

Emmaboda kommun minskade under 2023 med 3,1 procent, vilket gör den till en av de kommuner i landet som har största procentuella nedgången i hela landet. Här minskade befolkningen med 291 personer, från 9347 personer till 9056.

Ingen av kommunens tjänstemän ville ställa upp på intervju, men enligt Helena Nilsson jobbar alla kommuner i länet med projektet flyttahit.nu.

– Där visar vi på vilka arbetsgivare som finns i länet, och vad det finns för möjligheter till fritid, boende, omsorg, barnomsorg och annat.

Vill locka personer mellan 19 och 26 år

Under pandemin hade Kalmar län ett positivt inflyttningsnetto i ålderskategorin 19 till 26 år. Det har nu vänt och blivit negativt. Därför menar Helena Nilsson att regionen måste bli ännu bättre på att samarbeta med exempelvis Linnéuniversitetet så att de utbildningar som finns där matchar den lokala arbetsmarknadens behov.

– Det blir lätt ett mantra att man säger att vi har dålig tillgänglighet. Men vi har en väldigt god tillgång till service när vi tittar på våra landsbygder. Vi kan bli bättre på att lyfta fram vilka tillgångar vi har i länet, säger Helena Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.