”Inte människoföda” och ”sluta experimentera med barnen” är några av inläggen i sociala medier och på lokaltidningarnas debattsidor, efter att braxen och sill-lasagne serverats till skolbarn i Oskarshamn.
SVT Småland har pratat med flera föräldrar, som inte vill medverka i inslaget, som menar att maten inte är anpassad för barn. Här tas just braxen och sill-lasagnen upp som exempel.
– Barnen tycker bara att det är konstigt och de borde servera mer mat som barnen gillar istället för dessa konstiga rätter, säger en mamma som berättar att hennes barn ofta kommer hem hungriga från skolan.
”Inte människoföda”
I ett mail till kommunen skriver en pappa:
”Om man skulle råka få upp brax när man fiskar slänger man tillbaka den, eller använder den till kräftbete eller kattmat. Det är inte människoföda. Skärpning nu!”
Prasad Jadhav är kock på Valhallaskolan. Han är medveten om kritiken, men tycker att alla borde ge de nya rätterna chansen.
Han menar att färsen som görs på braxen och sill är ett klimatsmart alternativ och att kommunen ligger i framkant med rätterna.
– Föräldrar är välkomna att provsmaka, så får de se själva.
”Borde ha marknadsfört bättre”
Lasagnen görs på en färs av sill men innehåller också bland annat tomat, pesto och ost. Marcus Wildenius är förvaltningschef.
Vad tycker barnen om de här rätterna?
– En del har tyckt om det och andra inte. Det är både och, och andra har inte ens provat, säger han.
Kunde ni ha gjort något bättre när det gäller sill-lasagne och braxen?
– Vi kunde ha marknadsfört maten bättre. Varit tydligare med vad som är bra med rätterna. Det ska vi göra framöver.