En person som håller en gaffel och sitter vid ett bord med en portion mat framför sig. Till höger finns en meny som listar olika rätter, inklusive smörgåstårta, havlaslasagne, mini hamburgare, sillbiffar, havlasbolognese och fiskbullar. Menyn är handskriven på en svart bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolmeyn som väckt debatt i Oskarshamn – så hur smakar det egentligen? SVT:s reporter fick testa den beryktade sill-lasagnen. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Skolmaten som skapar debatt i Oskarshamn: braxen och sill-lasagne på menyn

Publicerad

Sill-lasagne och braxen på skolmatsedeln har fått föräldrar att gå i taket i Oskarshamn. Men hur smakar egentligen de kritiserade rätterna? SVT:s reporter fick smaka sill-lasagne.

”Inte människoföda” och ”sluta experimentera med barnen” är några av inläggen i sociala medier och på lokaltidningarnas debattsidor, efter att braxen och sill-lasagne serverats till skolbarn i Oskarshamn.

SVT Småland har pratat med flera föräldrar, som inte vill medverka i inslaget, som menar att maten inte är anpassad för barn. Här tas just braxen och sill-lasagnen upp som exempel.

– Barnen tycker bara att det är konstigt och de borde servera mer mat som barnen gillar istället för dessa konstiga rätter, säger en mamma som berättar att hennes barn ofta kommer hem hungriga från skolan.

”Inte människoföda”

I ett mail till kommunen skriver en pappa:

”Om man skulle råka få upp brax när man fiskar slänger man tillbaka den, eller använder den till kräftbete eller kattmat. Det är inte människoföda. Skärpning nu!”

En person i kostym pratar in i en mikrofon från en TV-kanal. I bakgrunden syns en matplats med en rund svart tavla på väggen och gröna växter hängande från taket. Gardiner i en mörk nyans bidrar till inredningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschefen Marcus Wildenius tror att fler hade gillat maten om marknadsföringen varit bättre. Foto: SVT

Prasad Jadhav är kock på Valhallaskolan. Han är medveten om kritiken, men tycker att alla borde ge de nya rätterna chansen.
Han menar att färsen som görs på braxen och sill är ett klimatsmart alternativ och att kommunen ligger i framkant med rätterna.

– Föräldrar är välkomna att provsmaka, så får de se själva.

”Borde ha marknadsfört bättre”

Lasagnen görs på en färs av sill men innehåller också bland annat tomat, pesto och ost. Marcus Wildenius är förvaltningschef.

Vad tycker barnen om de här rätterna?

– En del har tyckt om det och andra inte. Det är både och, och andra har inte ens provat, säger han.

Kunde ni ha gjort något bättre när det gäller sill-lasagne och braxen?

– Vi kunde ha marknadsfört maten bättre. Varit tydligare med vad som är bra med rätterna. Det ska vi göra framöver.

En person står i förgrunden och håller en mikrofon med SVT:s logotyp, medan en grupp ungdomar går i bakgrunden på en skolgård. Byggnaderna är låg och gråaktiga, och det verkar vara en mulen dag. En korgställning syns till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolmaten – hiss eller diss? Hör vad eleverna tycker i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.