ikn, kalmar, sbf, kalmar energi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för den praxis som byggs upp kring den så kallade IKN-förordningen som reglerar delning av el är mycket stort i landet. Privata aktörer hoppas att det ska bli enklare att satsa på förnybar energi. Bo Wernersson firar Ei:s bindande besked med tårta och beslutet hänger redan fint inramat på kontoret. Foto: Ricardo Garcia

Beskedet: Bostadsbolag i Kalmar får rätt att bygga eget elnät

Publicerad

Energimarknadsinspektionen ger grönt ljus till ett bostadsbolag i Kalmar som vill splittra Kalmar energis elnät och bygga ett eget. Beslutet kan öppna dörren för fler privata aktörer att satsa på egna elnät runt om i landet.

Energimarknadsinspektionen Ei har beslutat att ledningsnätet inom fastigheten Safiren 2 i stadsdelen Oxhagen omfattas av undantag från kravet på nätkoncession.

I praktiken betyder det att SBF får klartecken att bygga ett eget internt elnät. SBF får kapa en del av Kalmar Energis elnät och ersätta det med ett eget. 97 elnätsabonnenter tas också över av SBF.

– Det känns mycket skönt att få detta besked efter tre års väntan. Förhoppningsvis kan solcellsanläggningen och nätet vara på plats till sommaren nästa år, säger Bo Wernersson, fastighetschef SBF Kalmar.

Ei bedömer att SBF:s interna elnät inte kommer påverka Kalmar Energis möjligheter att bedriva nätverksamhet.

Kan överklagas

Kalmar Energi, som motsatt sig SBF:s planer, måste nu ta ställning till Energimarknadsinspektionens bindande besked.

– Vi har tre veckor på oss att ta ställning till detta och det finns bara två vägar att gå, antingen överklagar vi beslutet eller så startar vi en utredning för en ny anslutning till fastigheten, säger Daniel Jonsson, distributionschef Kalmar Energi.

Prejudicerande beslut

Intresset för förnybar energi är stort i landet och Ei handlägger just nu rekordmånga ärenden om undantag från kravet på nätkoncession eller tillstånd för överföring av el.

– Det finns många fall ute i landet där elnätsbolag vägrar samarbeta och jag hoppas nu det blir enklare att satsa på interna elnät framöver, säger Bo Wernersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.