Höga förväntningar i Oskarshamn inför regeringens beslut kring slutförvar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har regeringen aviserat att man kommer att fatta beslut kring slutförvaret av kärnkraftsavfall. Det är ett beslut som Oskarshamns kommun väntat länge på. Oskarshamn har idag ett mellanlager av utbränt kärnavfall och har legat på för att få till en permanent lösning kring vad Sverige ska göra av sitt kärnavfall.

Sedan 1978 har Oskarshamns kommun tagit hand om kärnbränsleavfall. Oskarshamn har fungerat som ett mellanlager och har från början och fram till nu önskat att kärnbränsleavfallet så småningom ska flyttas och bevaras i ett slutförvar.

Ett nationellt beslut från regeringen om slutförvar har dock dröjt. Inför torsdagen har kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) höga förväntningar om att ett beslut är på gång.

Slutförvaret i Östhammar

– Det här känns jättebra. Och ministern Annika Strandhäll har varit väldigt tydligt med att den här frågan ska hanteras väldigt skyndsamt, säger Andreas Erlandsson (S).

Måste bevaras i 100 000 år

Enligt regeringen är avfallet från kärnkraft mycket farligt för hälsan och ska bevaras avskilt från människor och miljö i upp till 100 000 år. Enligt Andreas Erlandsson är anläggningarna för mellanlagring avfallet nästan fulla och det skulle i värsta fall kunna ge förödande konsekvenser.

– Jag förväntar mig att beslutet (under torsdagen) kommer vara att man ger sin medgivande för att gå vidare i den här processen, säger Andreas Erlandsson (S)

När regeringen kommer med beslut överlämnas ärendet till Mark- och miljödomstolen som kommer att pröva ärendet vidare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet