– Den absolut största förändringen blir att det nu är producenten av biogödseln som sköter förbehandlingen inför rötning, säger Maria Schade, vd för Kretslopp sydost, som sköter insamlingen av matavfall från åtta kommuner i Kalmar län, Kronobergs län och Jönköpings län.
Fram till nyligen skötte kommunalförbundet alltså även förbehandlingen av matavfallet – en process som krävs för att avfallet ska bli rent från grön plast innan det går in i biogödsel- och biogastillverkningen.
Fick inte bort plast
Under flera år fungerade reningen dåligt och 2019 investerade Kretslopp Sydost i en förbehandlingsanläggning på plats på Moskogens avfallsanläggning som bättre skulle sköta jobbet.
Enligt källor till SVT så har dock anläggningen inte skötts optimalt av Kretslopp Sydost vilket bland annat lett till att man inte kunnat leverera de avtalade volymer av substrat som biogastillverkaren behöver för att göra biogas och biogödsel. Även om plastproblemet förbättrats enligt företagen själva, så har inte reningen fungerat regelbundet och kvalitén har varierat stort, säger källorna.
Efter kritik från både bönder och från biogastillverkaren More sades avtalet om matavfallet upp i fjol: Kretslopp sydost ville inte längre ta hand om förbehandlingen.
Hyr samma anläggning
När man nu slutit ett nytt avtal är det istället nygamla partern More biogas som sköter förbehandlingen – och hyr samma anläggning som tidigare använts av Kretslopp sydost.
Hur ska det här minska mängden plast på åkern?
– Det är en fråga du ska ställa till företaget More Biogas som ska sköta det här enligt kraven i avtalet, säger Maria Schade.
Företaget: Kvalitén har förbättrats
More Biogas vill inte ställa upp för en inspelad intervju, men i en mejlkommentar skriver företaget att förbehandlingsanläggningen från 2019 gjort att kvalitén på matavfallet ”väsentligt förbättrats” (se faktaruta).
More Biogas kommer att börja ta sig an högen av gröna påsar som samlats på Moskogen från och med nästa vecka.
Mejlkommentar från More Biogas:
”More Biogas(MB) och Kretslopp sydost(KS) skrev i fredags 11/3 under ett avtal där MB skall hyra befintlig anläggning för sönderdelning och avskiljning av främmande föremål samt sköta driften av denna och leverera slurryn till MBs biogasanläggning för vidare förädling till fordonsbränsle.
Genom denna överenskommelse säkras att matavfallet förblir en lokal miljöresurs i det cirkulära kretsloppet.
Genom KS investering 2019 i en förbättring av behandlingsutrustningen har mängden främmande material, framförallt då plastfragment och sand väsentligt förbättrats och uppfyller SPCR120:s krav på att få sprida biogödseln på åkermark.
Man kan utrycka det så att den nu bästa tillgängliga tekniken finns på plats.
Trots detta kan man ibland upptäcka någon plastflaga i de kontinuerliga provtagningar som MB gör.
Därför följer KS och MB noga den utveckling som sker på att ta fram en biologisk nedbrytbar påse, som samtidigt mekaniskt klarar hanteringen i en optisk sorteringsanläggning och insamlingssystem som KS har.”