t.v En mindre ljus hund springer mot kameran. t.h Grundaren av Black Dog Foundation, Sandra Tigerlind sitter ner med hundgodis i händerna och har fyra olika hundar runt sig som äter av godiset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in när SVT Småland besöker Black Dog Foundation, Sveriges första hundpensionat. Foto: Arta Tahiri/SVT

Black dog foundation i Orrefors – Sveriges första äldreboende för seniorhundar

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Tigerlind har skapat en fristad där gamla och utsatta hundar får en andra chans i livet. Sedan starten 2016 har över 500 hundar och andra smådjur fått hjälp.

I Orrefors, utanför Nybro, ligger en fristad för hundar som ingen annan vill ha eller ta hand om. Black dog foundation, grundad av hundpsykologen Sandra Tigerlind, arbetar med att rädda, rehabilitera och omplacera hundar.

– Vi såg att de här hundarna aldrig har någon chans, så vi startade en fristad för seniorhundar som ingen annan vill ha, säger grundaren Sandra Tigerlind.

Ökande behov i Sverige

Sandra berättar att det skett en stor förändring kring djurskyddet de senaste åren i Sverige. Enligt henne är det många som olyckligtvis inte har råd med veterinärkostnader.

– Det kanske man inte tänker händer i Sverige, men när vi kommer in har hundarna extremt stora vårdbehov. Det är mer eller mindre djurskyddsproblem och verkligheten är att hundarna har saknat vård länge och är i ganska dåligt skick, säger hon.

Just nu bor 13 hundar på fristaden, de flesta är mellan 12 och 14 år gamla. Black dog foundation arbetar också med att adoptera ut vissa hundar till nya hem.

– Vissa går att adoptera vidare om vi bedömer att de är unga och tillräckligt friska, säger Sandra Tigerlind.

Finansiering genom stöd och donationer

Black dog foundation får främst stöd genom donationer från privatpersoner.

– Vi söker även fonder och bidrag från stiftelser och föreningar, säger Sandra Tigerlind.

Djuraffärer och veterinärer stödjer även med foder och tillbehör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.