Person med hörlurar och metallavkännare vid vattendrag i ett naturreservat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga nya vikingafynd gjordes av arkeologen Jonas Paulsson när han besökte platsen där ett 1000 år gammalt armband tidigare grävts fram. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Här hittades det unika vikingasmycket på Öland – nu är platsen säkrad

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar med metalldetektor är avklarade. Inga nya fynd har hittats på platsen där armbandet – som tros vara från vikingatiden – nyligen grävdes fram.

Eftersom plundringsrisken därmed är borta behöver platsen inte längre skyddas.

Sedan en privatperson hittade ett armband från vikingatiden vid en våtmark på norra Öland har ett arkeologiskt arbete pågått. Nu är arbetet klart och platsen har undersökts av arkeologen Jonas Paulsson, som inte hittade några fler fynd.

– Vi kan nu säkra upp platsen och berätta exakt var fyndet hittades, säger han.

Rädda för plundring

Anledningen till att den exakta platsen – som ligger mellan Löt och Kårehamn på Öland – hölls hemlig är att risken för plundring av forntida föremål är hög.

– Tyvärr går folk runt illegalt med metalldetektorer och förstår inte vårt arbete. Så när det sker unika fynd är vi försiktiga med att gå ut med var de är hittade, säger Karl-Oscar Erlandsson, arkeolog på Länsstyrelsen.

Den nyfunna armbygeln är utsmyckad med rader av punkter och har djurhuvuden i ändarna. En armbygel är en slags armring som är öppen i ena änden. Foto: Länsstyrelsen Kalmar län

Fyndet kommer ställas ut

Framöver kommer fyndet som hittades i Löt att ställas ut på ett museum. Men personen hade kunnat behålla fyndet själv.

– När det gäller den typen av järnföremål finns det ingen inlösningsplikt. Upphittaren hade alltså kunnat behålla det hemma om han eller hon velat. Men nu ville upphittaren att föremålet skulle ställas ut, säger Karl-Oscar Erlandsson, arkeolog vid Länsstyrelsen.

VIDEO: Nyligen hittades ett annat smycke i Trollhättan – men det visade sig sedan vara ett skämt. Arkeologen Jonas Paulsson berättar varför han genast misstänkte att allt inte stod rätt till med det fyndet.

Keltisk halsring av guld, från järnåldern. Ligger på beige bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Jonas Paulsson misstänkte genast att fyndet i Trollhättan var fejk – och han är lika övertygad om att fyndet på Öland är äkta. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.