Svensk sjukvård har under de senaste åren blivit allt mer beroende av hyrpersonal från bemanningsföretag vilket medför stora kostnader och en otrygghet för patienterna som sällan får träffa samma läkare mer än en gång. De flesta allmänläkare inom primärvården sliter i dag hårt och arbetsbelastningen är hög med ständigt tillkommande nya arbetsuppgifter.
Inga hyrläkare i Borgholm
Men på Borgholms hälsocentral har man på bara några år lyckats vända utvecklingen och gå från två heltidsanställda specialistläkare till tio.
– När jag kom hit som distriktsläkare för fem år sedan så var jag den första specialistläkaren som kom hit på så länge som någon kunde minnas, säger Åke Åkesson, läkare och chef för Hälsocentralen i Borgholm.
Den främsta förändring som gjorts för att locka nya läkare till Borgholms hälsocentral har därför varit att gå ut och garantera läkarna att de kommer att ha max 1 000 patienter listade per specialistläkare, en gräns som bland annat satts utifrån att Borgholm har en relativt gammal befolkning med ett stort vårdbehov. Detta kan jämföras med ett minimum på 1 500 patienter vilket är normen på många andra vårdcentraler.
– Min förhoppning är att man genom att förbättra arbetsmiljön och göra den rimlig ska kunna locka tillbaka läkare till primärvården, säger Åke Åkesson.
Förflyttade kostnader
Enligt Åke Åkesson har de flesta reaktionerna på Borghomsmodellen varit positiva men det har även framförts en oro över de ökade kostnaderna. Kostnaderna har ökat med cirka 15 procent sedan hälsocentralen införde garantin om 1000 listade patienter per läkare.
– Men sanningen är att kostnaden för att ha en läkare per 1000 invånare är marginell jämfört med vad det i framtiden kommer kosta att inte ha det. Därför att en sjukvård som kommer att fortsätta styras helt av slutenvården kommer att bli hur dyr som helst.
Hur tänker du då?
– Alla sjukhusläkare är specialister eller subspecialister och tendensen har varit att allt färre kan allt mer om en allt mindre del. Då krävs det att det finns någon som tar ett samlat ansvar för patienten så att de inte bollas runt som pingisbollar.
Borgholmsmodellen
Målet med Borgholmsmodellen är att primärvården ska ha huvudansvaret för sina patienter och vara länken mellan hemvården och sjukhusvården.
I Borgholm har man för att göra detta möjligt minskat antalet patienter per läkare med målet att varje specialistläkare ska ha ansvaret för max 1 000 listade patienter.
Hälsocentralen i Borgholm driver även det som de kallar för ”hemsjukhuset” vilket innebär en möjlighet för svårt sjuka personer att få läkarvård i hemmet. Hemsjukhuset är ett samarbete mellan hälsocentralen, hemtjänsten och ambulanspersonalen.
I Borgholm har Hälsocentralen även pensionerade läkare som arbetar en dag i veckan som Senior advisors. De har inga egna patienter utan finns tillhands som ett medicinskt stöd för övrig vårdpersonal.
Varje tisdagsmorgon samlas samtliga läkare på Hälsocentralen för en genomgång av alla icke-akuta remisser som skrivits under den senaste veckan. Tillsammans går man igenom dem och utvärderar dessa innan de skickas vidare, det har inneburit att man kunnat minska antalet remisser med 30 procent.
Enligt de beräkningar som gjorts innebär Borgholmsmodellen en ökad kostnad på 15 procent för primärvården, men i gengäld hoppas man att den i ett längre perspektiv ska innebära en ännu större minskning av de totala vårdkostnaderna och en större trygghet för patienterna.