Börje i Mellböda på Öland bor i nya beredskapszonen: ”Äntligen ett besked”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i sommar ingår även norra Öland i beredskapszonen för eventuella kärnkraftsolyckor på OKG i Oskarshamn. Det är ett välkommet besked för Börje Andersson i Mellböda, som lyfte frågan redan för tolv år sedan.

I maj månad kommer Börje Andersson och hans grannar i byn Mellböda få jodtabletter och information om kärnkraftsberedskap i brevlådan. Hela norra Öland, från Byxelkrok till Löttorp, ingår nämligen i den uppdaterade beredskapszonen i Kalmar län från och med den 1 juli.

– Äntligen blir det ett besked i frågan. Vi har väntat så länge på det, men det har ju inte varit avgörande för oss. Vi har litat på säkerheten helt enkelt, säger Börje Andersson.

Borgholm

Efterlyste plan för tolv år sedan

Redan 2010 efterlyste Börje Andersson som aktiv centerpolitiker i Borgholms kommun en krisberedskapsplan för norra Öland i händelse av en kärnkraftsolycka på fastlandet.

– Vi känner ju oss lite utsatta. Inte minst sedan det skett olyckor i världen, då blir det ett orosmoment. Vi ville veta vad vi ska göra om det händer något på OKG. Och det gäller särskilt oss som har djur, vad ska vi göra då? Ska vi skjuta dem eller ska vi bara lämna ön, säger Börje Andersson.

Jodtabletter i brevlådan

Men länsstyrelsen, som har ansvaret över beredskapen om det sker en kärnkraftsolycka, svarade då centerpolitikerna att Öland inte tillhörde den inre beredskapszonen och att det därför inte fanns någon plan för ön, förutom att det fanns ett system för strålningsmätning.

Ett år senare, 2011, inträffade olyckan i Fukushima i Japan vilket satte bollen i rullning för en ny utredning hos Strålsäkerhetsmyndigheten. Nu är utredningen klar och då är beskedet glasklart: norra Öland ska ingå i den yttre beredskapszonen. Totalt kommer 22 000 hushåll i Kalmar län få hem jodtabletter, radiomottagare och information om vad den höjda beredskapen innebär.

Se och hör Börje Anderssons reaktion på beskedet om beredskapszonen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet