Jodtabletter till norra Öland – beredskapszon vid OKG utökas för kärnkraftsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli utökas beredskapszonerna vid Sveriges kärnkraftverk. Det innebär att alla hushåll inom en 25 kilometersradie från OKG i Oskarshamn snart får hem jodtabletter i brevlådan – och det gäller även norra Öland.

Beredskapen för en eventuell kärnkraftsolycka vid OKG, Forsmark och Ringhals har mer eller mindre varit densamma sedan 80-talet. Men efter olyckan i Fukushima i Japan 2011 tillsatte Strålsäkerhetsmyndigheten en utredning, som nu alltså landat i att beredskapen behöver uppdateras.

Gränsen för vilka områden som behöver beredskap utökas från 15 kilometer till 25 kilometers radie från kärnkraftverken.

Oskarshamn

Tidigare ingick drygt 2 000 hushåll i beredskapszonen omkring OKG, men i och med de nya reglerna inkluderas närmare 22 000 hushåll i den inre och yttre beredskapszonen i Kalmar län, från Oskarshamn till norra Öland.

Har tidpunkten något att göra med det säkerhetspolitiska läget?

– Det är ett arbete som pågått länge, och nu råkar det sammanfalla med Rysslands invasion av Ukraina. Det är också viktigt att poängtera att jodtabletterna som skickas ut här, skickas ut för händelser vid svenska kärnkraftverk, inte för olyckor på andra ställen i världen, säger Andreas Hagström, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar.

Halvledarbrist försenar radiomottagare

Under våren kommer länsstyrelsen skicka ut jodtabletter och information till berörda invånare. Planen var att en varningsradio skulle ingå i utskicket också, men den leveransen kommer dröja.

– Nu har ju hela världen drabbas av halvledarbrist, och det är anledningen till att radiomottagaren kommer levereras i början av nästa år, säger Andreas Hagström.

Ölandscampare – en utmaning

Under sommartid växer antalet invånare i Borgholms kommun med tusentals campare och semesterfirare, som inte är folkbokförda på ön.

– Vi kommer dela ut jodtabletter till campingar och verksamheter i turistnäringen. Naturligtvis är det en spännande geografisk situation. Hela Öland är ju en turistmagnet. Det ställer krav på att vi gör en noggrann planering med kommunen, polis och räddningstjänst, säger Andreas Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet