Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Läkare i Jönköping får högst löneökning i landet. Foto: Bertil Ericson / TT

Sjukhusen saknar vårdplatser – trots att sängar står tomma

Uppdaterad
Publicerad

Operationsstoppet för planerade operationer i Region Kronoberg förlängs till den 2 januari. Orsaken är brist på vårdplatser, i sin tur orsakad av covid, RS-virus och influensa.

– 100 patienter kommer ha blivit drabbade den 2:e januari. Hittills rör det sig om närmare 70, säger Niklas Silvert, biträdande sjukhuschef i Region Kronoberg.

Smittspridningen av de olika virussjukdomarna gör att patienter måste isoleras för att inte smitta varandra, fler patienter än vad det finns enkelrum på sjukhusen i Växjö och Ljungby. Resultatet blir att sjukhussängar står tomma samtidigt som det är brist på vårdplatser.

– Det tar på två-rummen, vi har ont om enkelrum. Vi använder två vårdplatser för en patient, säger Niklas Silvert.

Högt tryck på akuten

Samtidigt tampas sjukhusen med hög sjukfrånvaro bland personalen, och ett extra högt tryck på akutmottagningarna då patienter som möts av långa väntetider i primärvården (även där orsakade av hög sjukfrånvaro bland personalen) istället söker sig till akutmottagningen, berättar Niklas Silvert.

Vad krävs för att regionens sjukvård ska lämna stabsläget?

– Dels behöver det lätta på akutmottagningarna vilket innebär att primärvården måste ta hand om sina patienter. Sjukläget bland vår personal är en del och även sjukläget bland patienterna, säger Niklas Silvert.

Akuta operationer och canceroperationer omfattas inte av stoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.