Omkring 150 personer jobbar i det aktuella byggprojekt där de sexuella trakasserierna har förekommit. Samtliga ska nu utbildas. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Efter sextrakasserierna – byggjobbare ska gå kurs i etik

Uppdaterad
Publicerad

Under senhösten kommer alla Skanskas anställda vid bygget av nya Linnéuniversitetet i Kalmar gå en snabbkurs i hur man motverkar sexuella trakasserier.

Utbildningarna, som kallas för ”etikstopp”, var enligt Skanska planerade sedan tidigare. Men de blir särskilt aktuella efter en kvinnlig medarbetares larm om upprepade sexuella trakasserier vid Linnébygget.

– På alla våra arbetsplatser stannar man upp verksamheten i minst 30 minuter för att sätta sig ner med sin chef, tillsammans i grupp, och diskutera: Har vi trakasserier på vår arbetsplats, och hur ska vi göra för att motverka dem, berättar Mia Trahn, presstalesperson på Skanska.

Etikkursen hålls för alla anställda på Skanska, och kommer att hållas vid olika tillfällen i november och december.

Bara 13 kvinnor

På bygget av nya Universitetskajen i Kalmar jobbar flera hundra personer, och i Skanskas aktuella projekt omkring 150. Endast 13 av de anställda är kvinnor.

Samtliga har nu intervjuats om sina erfarenheter och erbjudits samtalsstöd. I intervjuerna har det dock inte kommit fram att någon av de andra kvinnorna drabbats eller sett någon trakasseras sexuellt.

LÄS MER: Kvinna sextrakasserades – byggbolaget hotar att sparka alla

Men sannolikt finns ett stort mörkertal och arbetsgivaren har en viktig roll i att signalera att man tar kränkningarna på allvar, tror Mia Trahn.

– Upplever man sig trakasserad så ska man slå larm, men då måste man också skapa ett klimat och en kultur som gör att man vågar se och prata om det som händer.

”Står man bredvid och tittar på är man indirekt skyldig”

Omkring 15 byggarbetare är just nu avstängda från sina jobb på bygget, sedan Skanska krävt att underentreprenören pekar ut de män i gruppen som fällt kränkande kommentarer mot den kvinnliga anställda.

– Hur många som är ansvariga totalt är svårt att säga. Men står man bredvid och tittar på och inte agerar är man också indirekt skyldig till kränkningar, säger Mia Trahn.

Rättelse

Etikkursen är inte, som tidigare uppgavs, obligatorisk för alla underleverantörer, utan gäller endast de som är anställda vid Skanska.

Enligt Mia Trahn har dock flera underleverantörer på plats i Kalmar visat intresse för att delta i workshops kring ämnet sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.