Växjö Småland Airport har tidigare lämnat in en förfrågan om ytterligare ägartillskott. Foto: William Frykfeldt

C och S överens om 4,2 miljoner i ägartillskott till Växjö Småland Airport

Uppdaterad
Publicerad

I en ny överenskommelse mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna föreslås ett nytt ägartillskott på maximalt 4,2 miljoner kronor till Växjö Småland Airport för 2025.

Centerpartiet och Socialdemokraterna föreslår att kommunstyrelsens arbetsutskott på sitt möte den 29 oktober beslutar om ett ägartillskott på maximalt 4,2 miljoner kronor för 2025 till Växjö Småland Airport.

Säkra flygplatsens framtid

I ett pressmeddelande skriver Centerpartiet att Växjö kommun som är ägare ihop med Region Kronoberg, gemensamt måste ställa sig i första ledet och markera vikten av flygplatsen i Växjö.

Flygplatsen måste ses som en strategisk investering – både för näringslivet och för strävan mot hållbara transporter.

– Nu säkrar vi ägarbidraget och steg två är att få till en lösning tillsammans med näringslivet om Stockholmsflyget. Flyger vi inte får vi aldrig grönt flygbränsle. Det gäller länets tillväxt, kompetensförsörjning och då är detta en avgörande investering, säger Andreas Joäng (C), gruppledare för Centerpartiet.

För att undvika konkurs

Växjö Småland Airport har tidigare lämnat in en förfrågan om ytterligare ägartillskott, då prognosen visar att flygplatsens egna kapital riskerar att vara förbrukat under första kvartalet av 2025, om inga förändringar görs, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

– För att undvika ett förbrukat eget kapital gör vi bedömningen att ett utökat driftbidrag är nödvändigt för att undvika en konkurs. Kommunstyrelsen föreslås att 4,2 miljoner kronor betalas ut redan i år och finansieras av kommunens prognostiserade överskott 2024, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.