– Detta är tecken på en mycket tråkig trend i samhället när kriminella använder sig av möjliggörare, alltså personer anställda inom polisen, kriminalvården och i det här fallet av kommunen, säger Joacim Strömblad, utredare rättsavdelningen CSN.
När rättegången avslutades i april fanns fortfarande inget motiv till varför den anställde vid skolan skickat in de falska betygen och tingsrätten har inte kunnat bevisa att mannen fått någon ersättning från någon.
”Måste vara mer vaksamma”
Sedan bidragsbrotten blev kända för CSN år 2021 har myndigheten arbetat för att skärpa kontrollen gentemot utbildningsanordnare runt om i landet.
– Förut har vi kunnat lita på kommuner och skolor som rapporterat in till oss. Men uppenbarligen måste vi nu vara mer vaksamma och vi kommer att införa extra nya kontroller framöver för att undvika den här typen av fusk, säger Joacim Strömblad.
Detta pågick i många år och upptäcktes tack vare anonymt tips – i annat fall hade fusket pågått än idag skriver ni själva i er anmälan – hur ser ni på detta?
– Det är självklart inte bra och det är det vi jobbar med idag, att se till att vi har ett system som fångar det framöver. Vi behöver arbeta själv och tillsammans med skolorna för att upptäcka även denna typ av upplägg, säger han.