Domen från Växjö tingsrätt är på 1 350 sidor och berör nära ett femtiotal tilltalade från hela södra Sverige.
Samtliga har de fått ut bidrag från CSN trots att de inte påbörjat eller slutfört sin utbildning vid Markaryds kunskapscenter, och majoriteten döms för bidragsbrott till villkorlig dom och böter.
En av ”eleverna” har lyckats få 623 000 kronor utbetalt och har varit inskriven på skolan i fem år. Han döms för grovt bidragsbrott till fängelse i 6 månader.
Skolanställd möjliggjorde bidragsbrott
Fokus för målet har dock varit den före detta skolanställda i Markaryds kommun som anses vara den som möjliggjort brottsligheten. Han har registrerat kurser och skickat felaktiga betyg till CSN för eleverna under sex års tid, mellan 2015 och 2021, enligt åtalet.
Enligt tingsrättens bedömning har den före detta skolanställda missbrukat sitt förtroende som rapportör till CSN och på ett sätt som bedöms som svårupptäckt. Det hela upptäcktes av CSN tack vare ett anonymt tips.
Beloppet som ”eleverna” kunnat få ut av CSN summerar till drygt 13 miljoner kronor. Det ovanligt höga beloppet gör att tingsrätten dömer mannen till 3 år och 6 månader i fängelse för 45 fall av grovt bidragsbrott.
Inget tydligt motiv
När rättegången avslutades i april fanns fortfarande inget motiv till varför den anställde vid skolan skickat in de falska betygen och tingsrätten har inte kunnat bevisa att mannen fått någon ersättning från någon.
Mannen har själv nekat till brott under hela rättegången och menar att det är ett misstag.
– Det är aldrig roligt att få en lång fängelsedom och han är besviken, säger mannens advokat Fredrik Sund till SVT Småland.
– Men vi ska läsa domen mer noggrant och bedöma hur vi ska göra framöver, det är för tidigt att säga om vi ska överklaga.
Hör CSN om Markarydsfallet – och vilka följder upptäckten om det omfattande bidragsfusket får för myndigheten i klippet nedan.