• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Idekulla skola i Tingsryds kommun stänger till sommaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idekulla i Ryd stänger efter vårterminen, det fick Tingsryds kommun information om i måndags. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Dackeskolan i Tingsryd väntar 90 nya elever när friskola i Ryd stänger

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att den fristående skolan Idekulla i Ryd kommer att stänga står det klart att Dackeskolan i Tingsryd blir den enda högstadieskolan i Tingsryds kommun. Något som innebär stora utmaningar för kommunen.

– Det är lokaler, transporter och lärarresurser, säger Peter Magnusson bildningschef i Tingsryds kommun.

I dag går ungefär 100 elever i årskullarna sju till nio på Idekulleskolan som stängs när terminen tar slut till sommaren 2024.

Stängningen påverkar alla de elever som nu går i sjuan och åttan på Idekulla. Dessutom alla de elever i årskurs 6 som hade tänkt att börja årskurs 7 där i höst. Dessa elever, totalt cirka 90 stycken, måste Dackeskolan i Tingsryd nu göra sig redo att ta emot i höst.

Hör några elever på Idekulla vad de tänker om att skolan stänger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Husein Alkaddour är en av eleverna på Idekulla skola. Hör vad han och andra elever tänker om att deras skola stänger. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

”Det är ju jättetråkigt”

– Det planeras ju för att vi kan ta emot dem på bästa sätt. Då finns en långsiktig plan för att ta emot dem i augusti men sedan planeras det också för om det finns elever som vill gå över tidigare, säger bildningschef Peter Magnusson.

– Det är ju jättetråkigt för Tingsryds kommun är ju en vidsträckt kommun så det kanske hade behövts en skola här i Ryd, säger Pia Kareld rektor på Idekulla skola.

Ett tiotal anställda på Idekulla påverkas av stängningen. Samtidigt öppnar bildningschefen för att det istället kan komma att behövas personal på Dackeskolan. När elevantalet väntas växa kan det bli tal om att anställa fler lärare.

– Så kan det bli, säger Peter Magnusson.

I klippet hör du varför skolan stänger och om hur kommunen förbereder sig för att ta emot eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.