Foto: SVT

Ordet ”brukare” ifrågasätts inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsförvaltningen i Alvesta kommun ifrågasätter nu om det är rätt att kalla äldre för ”brukare”. Och mycket talar för att Alvesta kommer att följa i Tingsryds spår och ersätta ordet med ”omsorgstagare” i dokumentation, samtal och på möten.

Märtha Bengtsson i Alvesta har daglig hemtjänst. Hon har upplevt att bli direkt tilltalad som ”brukare” och det kändes inte bra.

– Nej, jag tyckte inte om det, säger hon. Det låter nästan som om man vore missbrukare på nåt sätt. Det låter inte roligt. ”Omsorgstagare” låter bättre.

Foto: SVT

Att direkt tilltala någon som ”brukare” hör inte till vanligheterna. Oftast används ordet när man i personalsammanhang talar om en person som inte är närvarande, eller om äldre som grupp. Många tycker att ordet har en negativ klang. Pensionärsorganisationerna har länge efterlyst ett byte av benämning till något mer adekvat som exempelvis ”omsorgstagare” eller ”boende”.

För mindre än ett år sedan fick pensionärsorganisationerna gehör i Tingsryds kommun, vilket väldigt många har uppskattat. Det intygar Magnus Carlberg (S), ordförande i socialnämnden.

– Vi har bara fått positiv respons. Att göra ändringen kostade inte en krona men var enormt uppskattat. Rätt häftigt!, säger han till SVT Nyheter Småland.

En klang av forna tiders ”jon”

Vad man i praktiken har gjort i Tingsryd är att politikerna har slutat använda ordet ”brukare” i alla sammanhang. Man skriver det inte i politiska styrdokument och det används inte i kommunkorridorerna eller på personalmöten. Genomgående talar man om ”omsorgstagare”.

Edvard Karlsson, omsorgstagare i Tingsryd, uppskattar förändringen. För honom hade ordet ”brukare” en klang av forna tiders ”jon” på fattigvården.

– Jag har alltid sett mig som en omsorgstagare, förtydligar han.

Vad som nu ska hända i Alvesta kommun är att en rad remissinstanser ska yttra sig över en skrivelse som omsorgsnämnden med Mats Martinsson (S) i spetsen har skickat ut.

– Sedan kommer vi att fatta beslut. Jag lutar åt att vi kommer att använda ordet ”brukare” som ett överordnat samlingsbegrepp, till exempel i statistik och utvärderingar eftersom det kan vara svårt att hitta ett synonymt ord, men vi kommer aldrig att säga ”brukaren Karl Pettersson”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.