Dålig beredskap för skolattacker i Kalmar: ”Inte övat praktiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på två lärare på Malmö Latinskola har skakat om Sveriges lärarkår. I Kalmar har det väckt frågor om hur god beredskapen är för om något liknande inträffar på en skola här. Inom Kalmarsunds Gymnasieförbund har man inte haft en enda praktisk övning i hur man ska agera vid ett skoldåd.

– Jag vaknade tidigt igår och läste nyheterna och tänkte att ”Nej, nu måste vi agera snabbt nu”, säger Jenny Wennesund, speciallärare och fackligt ombud för Lärarnas riksförbund på Jenny Nyströmskolan i Kalmar.

”Måste veta vad man ska göra”

Hon mejlade direkt både huvudskyddsombudet inom Kalmarsunds Gymnasieförbund och ledningen på sin egen skola med krav på att skolpersonalen i Kalmar börjar öva praktiskt på skolattacker, exempelvis hur en ”inrymning” går till när elever och personal måste skyddas i klassrum. Något som aldrig gjorts hittills.

Kalmar

– Vi har haft en del kurser, men vi har inte övat praktiskt. Och det måste man ju göra. Det är precis som vid ett brandlarm, man kan inte sitta still på sitt arbetsrum med ett dokument framför sig och läsa det, utan man måste veta vad man ska göra, så det sitter i ryggmärgen när det väl händer, säger Jenny Wennesund.

Tyst minut

Under onsdagen höll hon och många andra lärare runt om i landet en tyst minut för de två kvinnliga lärare som mördades på en gymnasieskola i Malmö av en 18-årig elev. Händelsen, som är den tredje våldsamma attacken mot lärare eller skolpersonal på kort tid, har berört många.

– Det känns fruktansvärt, ledsamt. Jag har till och med medlemmar som vet vilka de här lärarna är som mördades på det här brutala sättet. Det är klart vi känner med dem.

Förbundet: ”Går att öva på olika sätt”

Mats-Peter Krantz, förbundsdirektör för Kalmarsunds gymnasieförbund, medger att förbundet inte hållit regelrätta övningar men däremot en utbildning kring skoldåd för chefer som i sin tur tagit det vidare till sin personal.

– Det går självklart att öva på olika sätt. Genom att vi har bra utbildningar så blir det ett en form av övning i sig, för då får man verktyg så medarbetare vet hur man ska agera när en sådan här situation uppkommer. Det är den här typen av övningar som jag ser att vi ska ha framöver, säger han. 

Men skarpa övningar där man på plats övar på ett scenario, det tycker du inte att ni ska göra? 

– Jag kan inte uttala mig om det är rätt väg att gå, där behöver jag ha en dialog med andra myndigheter, framför allt polisen om vi ska göra det. Men jag förringar inte en sådan övning men då ska vi göra det i dialog med andra myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet