Foto: Christine Olsson TT

Få A-traktorer besiktigas trots krav i lagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dödsolyckor blev det i maj krav på att A-traktorer ska kontrollbesiktigas. Men uppslutningen har varit låg.

Enligt Transportstyrelsen finns det över 15 000 A-traktorer i landet. Sedan den 20 maj har det varit krav på att alla A-traktorer ska kontrollbesiktigas och det är varje ägare som ansvarar för att fordonet kontrolleras i rätt tid. Men det är få A-traktorer som dykt hos Bilprovningen.

– Det har inte kommit så många traktorer som vi förväntades oss. Det rör sig bara om ett par tusen som varit och besiktigats hittills, säger Morgan Isacsson som är kontrollbesiktningsansvarig på Bilprovningen.

Kan manipuleras

En A-taktor får högst köras i 30 kilometer i timmen men många går betydligt snabbare än så. Polisen menar att många A-traktorer manipuleras för att klara en besiktning, vilket är en bild som delas av Bilprovningen. 

– För att få fordonet godkänt bygger ägaren om en redan trimmad traktor, vilket kostar pengar. Den kostnaden kan vara en anledning till att så få fordon besiktigats, säger Morgan Isacsson.

Besiktningen testkör

När besiktningen görs av en A-traktor kontrolleras bland annat bromsar, styrning och belysning. Men det görs inga kontroller i till exempel växellådan för att se om fordonet är manipulerat. 

– Nej, vi testkör traktorn och om den går snabbare än 35 kilometer i timmen blir den underkänd, säger Morgan Isacsson.

Men blir inte besiktningen verkningslös i jakten på trimmade fordon? 

– Ska man behöva göra proceduren med att få sin A-traktor godkänd varje år så börjar det bli jobbigt. Förhoppningsvis gör kravet att det blir en preventiv effekt. 

Av de flera tusen A-traktorer som ännu inte har besiktigats är det enligt Morgan Isacsson många som nu färdas olagligt på vägarna. 

– Många används säkerligen i trafiken ändå och det blir nu upp till polisen att upptäcka dem, avslutar Morgon Isacsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.