En skärm visar en artikel från Socialstyrelsen med rubriken ”Våld i ungas parrelationer – osynligt och faller mellan stolarna i socialtjänstens organisation”. I artikeln syns ett fotografi av två personer som tröstar varandra. Till höger är en person med hörlurar, som ser ut att vara i en videokonferens. Bakgrunden är blå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialstyrelsen konstaterar att kommunernas socialtjänster inte alltid tar relationsvåld bland unga på lika stort allvar som bland vuxna. Hör utredaren Annelie Sjöberg berätta hur det ska förbättras. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Socialstyrelsen larmar – våld i ungas relationer tas inte på allvar av kommunerna

Publicerad

Våld i ungas parrelationer faller mellan stolarna hos landets socialtjänster, som behöver bli bättre på att upptäcka våldet och erbjuda stöd. Det har Socialstyrelsen nyligen kommit fram till.

– Det är alltid väldigt allvarligt när vi inte uppmärksammar att någon som är utsatt behöver stöd och hjälp, säger Annelie Sjöberg, utredare på Socialstyrelsen.

Myndigheten har intervjuat socialsekreterare och chefer inom socialtjänsten och träffat forskare samt myndigheter och organisationer som möter unga. I flera av intervjuerna framkommer att våldet i ungas relationer inte ses som lika allvarligt som vuxnas.

– Man har upplevt att vuxna tänker att det är stormigt i ungas relationer, att de kommer mogna och att det ska växa bort. Men sådant här går inte över av sig själv. Man behöver rätt stöd och hjälp, säger hon.

”De utan våldsenhet får nog jobba mer”

I Kalmar kommun använder socialtjänsten sig av metoden Alternativ till våld, ATV, som erbjuder stöd och behandling både för den som utsätts för våld och för våldsutövaren.

– Det här är någonting Kalmar har valt, inte för att man måste, utan man har valt att kliva på när det gäller våldet. Men en liten kommun utan en särskild våldsenhet får nog jobba mer, säger Sara Sjölin, behandlare på ATV i Kalmar.

En person står framför en vägg prydd med olika ord skrivna på vita papper, där flera av dem är handskrivna med röd tusch. Orden inkluderar känslor och egenskaper som ”stolt”, ”ledsen” och ”glad”, vilket skapar en inbjudande och reflekterande atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Unga vet inte så ofta att vi finns, säger Sara Sjölin. Kalmar kommun har valt att jobba med metoden ATV – hör mer om det i klippet. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Brist på forskning

Både Socialstyrelsen och ATV lyfter att det inte har funnits så mycket forskning på området och att ämnet inte fått tillräckligt stor uppmärksamhet i samhället och i media.

– Vi behöver prata om det mer, för det har nog fallit mellan stolarna, säger Sara Sjölin.

Hon menar att den stora utmaningen hos ATV inte ligger i kunskapsbrist eller kompetens.

– Utmaningen är att kunna göra det här tillsammans med de som möter den här målgruppen som skola och föräldrar. Att de känner till oss och att vi känner till dem. Det här är ingen enmansshow.

För att se till att socialtjänsterna i landet ska få mer kunskap om våld i ungas relationer ska Socialstyrelsen ta fram fördjupad information och nytt material och kunskapsstöd.

Alternativ till våld

Alternativ till våld (ATV) är en metod för behandling av våldsutövare som började utvecklas som en försöksverksamhet i Oslo 1987. Verksamheten bedrivs numera i Norge av stiftelsen Alternativ til Vold, som också ger utbildning, konsultation och handledning i metoden.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.