– Vi vill få ett bättre nyttjande av lokalerna och arbetsplatserna. Vi vill också få en bättre arbetsmiljö där vi inte stör varandra lika mycket, säger Anna Pallinder, utvecklingsdirektör på Region Kronoberg.
Sedan regionen flyttade in i huset 2015 har de jobbat i ett öppet kontorslandskap med fasta platser. Där har problemet, enligt Anna Pallinder, främst varit att man stört varandra. Nu kommer det istället finnas tysta zoner där man kan jobba mer ostört och andra zoner för samarbete.
De aktivitetsbaserade kontoren har blivit vanligare, det visar rapporten ”Framtidens arbetsliv” från Castellum. 2022 var ungefär 7 procent av kontoren i Sverige aktivitetsbaserade, i år är det 23 procent. Rapporten visar också att det är stor skillnad mellan åldrar hur mycket man trivs att jobba i den här typen av kontor.
Fler kan flytta in i huset
Ombyggnaden handlar också om att utnyttja lokalerna bättre. Många som jobbar i huset gör ofta besök i andra verksamheter i regionen, vilket gjort att många skrivbord stått tomma.
– När någon lämnar sin arbetsplats en tid på dagen vill vi kunna använda arbetsplatsen, säger Anna Pallinder.
Ett 30-tal personer som suttit i hyrda lokaler ”på stan” flyttar nu in i regionhuset när ytorna kan utnyttjas bättre. Det kan komma att bli ännu fler, men hur många kan regionen inte svara på ännu.
– Det är en svår uppskattning att göra. När vi har jobbat i kanske ett halvår i det aktivitetsbaserade kan vi utvärdera och se, säger Elin Persson Telehagen, projektledare för ombyggnaden till aktivitetsbaserat kontor.