En kvinna står i ett modernt kontorsmiljö med flera datorarbetsstationer, skrivbord och skärmar omgivna av grå partitioner. I bakgrunden finns stora fönster och en grön växt, samt ljusa skåp längs väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anja Kalin är prefekt på institutionen för medier och journalistik berättar att ledningen körde över personalen. Nu byggs nya kontor för miljontals kronor. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Öppna kontorsytor blev fiasko – Linnéuniversitet tvingas bygga om för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på institutionen för medier och journalistik protesterade kraftfullt mot öppna kontorsytor redan vid planeringsstadiet av Linnébygget 2019. Nu tvingas man bygga om för miljontals kronor.

– Personalen vantrivs, de mår dåligt. Och istället för att få sjukrivningar som kostar jättemycket bygger vi om till kontor som vi vet fungerar, säger Anja Kalin, prefekt på institutionen för medier och journalistik.

Körde över personalen

Ombyggnation vid medier och journalistik-programmet kommer att ske under våren och sommaruppehållet.

– Ledningen som var då (2019 reds. anm.) körde över personalen. Det var naturligtvis mer ekonomiskt med den här lösningen och var det väl lite av trend då, säger Anja Kalin.

Hör henne i klippet ovan.

Skulle spara utrymme

Öppna kontorsytor, är från början en idé som introducerades av arbetsgivare för att spara utrymme och därmed pengar. Men en övervägande del forskningsrapporter pekar på att miljön inte alltid är hälsosam.

– Det var givetvis ett dålig beslut om man tittar på det nu i backspegeln, säger Anja Kalin.

För- och nackdelar

Fördelarna kan vara bättre intern kommunikation och att mer kunskap kan delas mellan medarbetarna. Nackdelarna kan vara sämre produktivitet, stress och fler sjukskrivningar.

På Linnéuniversitet är både fackförbund och skyddsombud som SVT pratat med motståndare till de öppna kontorsytorna.

Hur mycket kommer ombyggnationen att kosta?

– Jag har inte de exakta beloppen för de har vi inte fått ännu. Men det är ju ett antal miljoner, säger Anja Kalin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.