Specialistläkaren Karin Dahl på region Kalmar visar ett test för HPV-virus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnor i Kalmar län som väntar på att få ta HPV-vaccin helt gratis kan få vänta lite till. Hör varför det är så, i klippet ovan. Foto: SVT / Ludwig Fleetwood

Därför försenas kostnadsfritt HPV-vaccin i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Alla regioner i Sverige ska under år 2023 erbjuda kvinnor födda på 90-talet kostnadsfritt HPV-vaccin för att påskynda utrotningen av livsmoderhalscancer. Kronoberg började vaccinera redan efter årsskiftet – men i Kalmar har regionen inte ens fått ordning på it-systemet de ska använda sig av.

Tanken var att Region Kalmar skulle köra ut de kostnadsfria vaccinen mot livmoderhalscancer tidigt i år, men av en rad olika anledningar har det inte blivit så.

– Det är de sista detaljerna i vårt it-system som behöver komma på plats innan vi kan dra igång, säger Karin Dahl, specialistläkare och projektledare för HPV-vaccinskampanjen i Kalmar län.

Kalmar

Innan uppdateringen av it-systemet som hanterar tidsbokningarna är på plats kan kvinnor i Kalmar län alltså inte ta del av det kostnadsfria vaccinerbjudandet. I nuläget kan regionen inte säga exakt när det kommer gå att boka en vaccintid, bara att det blir snart, och förhoppningsvis i början av april.

99:or har god vaccinationstäckning

Vaccinerbjudandet gäller för kvinnor födda mellan år 1994-1998 i Kalmar län, och för kvinnor födda mellan 1994-1999 Kronobergs län. Att det skiljer en hel årskull regionerna åt har sin förklaring.

– I region Kalmar har kvinnor födda 1999 en god vaccinationstäckning, upp till 82 procent är redan vaccinerade. Om vi jämför med kvinnor som är födda 94 till 98, där motsvarande vaccinationstäckning är 56 – 60 procent, säger Karin Dahl.

Detta är HPV-virus

• Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

• Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

• Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

• Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

• Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet