För många unga asylsökande dröjer beskedet om uppehållstillstånd. Därför hinner många fylla 18 år, då deras boende blir Migrationsverkets ansvar.

Därför måste många flytta till ny kommun

Uppdaterad
Publicerad

Många av de ensamkommande som kom till Sverige under hösten 2015 har hunnit fylla 18 år, innan de fått besked om uppehållstillstånd.

Det betyder att de måste flytta från kommunens stödboende till Migrationsverkets asylboende. I flera fall måste de byta kommun.

Det kom omkring 35.000 ensamkommande asylsökande till Sverige hösten 2015, som sa sig vara under 18 år. De placerades ut i landets kommuner, som sedan 2006 har haft ansvar för att ta hand om alla asylsökande som sökt sig till Sverige på egen hand innan de fyllt 18 år.

Tidigare, när antalet ensamkommande inte var lika stort, hann de flesta av de här ungdomarna få sitt besked om uppehållstillstånd innan de fyllde 18 år. Men på grund av det stora antalet som kom 2015 har Migrationsverkets handläggningstider blivit så långa att en mycket större andel fortfarande är asylsökande när de fyller 18, eller när Migrationsverket fattat ett beslut om att skriva upp deras ålder.

Bostäder för ensamkommande

De här personerna måste då i många fall flytta från de kommunala HVB-hemmen eller stödboendena till Migrationsverkets asylboenden.

Försöker placera nära

Migrationsverkets presstjänst säger att myndigheten försöker att placera ungdomarna på asylboende i eller i närheten av den kommun där de bott innan 18-årsdagen. Men där finns det inte alltid plats. Det är därför som många unga asylsökande kan tvingas byta kommun när de fyller 18. En del måste flytta långt bort.

SVT Nyheter har frågat Migrationsverket om de inte skulle kunna styra avvecklingen av asylboenden som just nu pågår och behålla boenden i kommuner där det finns störst flest ensamkommande. Men enligt Migrationsverket är det svårt att göra, eftersom det är lagen om offentlig upphandling som avgör vilka boenden som stängs och när.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet