Kicki och Per Olsson är mycket tveksamma till att den mobila lösningen ska fungera. Foto: Agneta Gustavsson

Stor oro kring mobil lösning

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Sverige växer oron inför att Telia snart stänger ned det fasta telefoninätet. I Västerviks kommun försvinner stora delar av den fasta telefonin den sista maj. Många undrar nu hur det ska gå att ringa ambulans, polis eller veterinär när mobilmottagningen svajar eller ligger nere.

Kicki och Per Olsson har telefonstationen på ladugårdsplanen på Vinö utanför Loftahammar. Men nu ska den bort, när Telia monterar ner kopparnätet på 32 platser runtom i Västerviks kommun.

På köksbordet ligger en låda med Telia som avsändare. Den är full med utrustning som ska ersätta den vanliga telefonen inne i arbetsrummet, den som snart inte fungerar längre. En router med antenn. Ska den verkligen kunna ersätta kopparledningen? undrar Kicki och Per.

Fasta telenätet klipps

De är lantbrukare med köttdjursproduktion. Ett fungerande internet via ADSL har varit deras livlina ut till samhället och myndigheterna.

– Vi rapporterar alla djur via nätet till Jordbruksverket och nu när kalvningarna kommer igång är det dagligen som vi måste rapportera djur. Alla bankärenden görs också via nätet. Ja, egentligen görs allting via nätet, säger Kicki och Per.

”Det är irriterande”

Från bostadshuset är det inte långt till en liten röd byggnad som nästan smälter samman med ladugården. Det är telestationen som står där till den 31 maj. Det datumet är deadline för nedmonteringen av kopparnätet – i den här svängen.

– Det är ju irriterande. Vi tycker väl att den kunde få stå kvar där, skrattar Kicki och Per.

Deras ilska har övergått i en sorts uppgivenhet och anpassning till situationen. Därför har de beställt Telias ersättningspaket redan nu. Men de är mycket tveksamma till om en mobil lösning ska fungera.

– För när vi ska ringa viktiga samtal använder vi ju alltid den fasta telefonen, säger Kicki.

Per beskriver mobiltäckningen så här:

– Urkass!

Ingen mobil när elen går

När elen går – vilket händer rätt ofta ute i havsbandet där stormarna slår till allt emellanåt – försvinner mobiltelefonin också. Reservkraften i mobilmasten räcker inte längre än några minuter. Sedan blir det mörkt och tyst även där.

Telia garanterar att det finns batterikapacitet för minst två timmar i alla master, men det har inte lantbrukarparet märkt något av:

– Senast var vi utan både ström och mobil i mer än två dygn.

I slutet av januari hade Telia bjudits in till kommunstyrelsen i Västerviks kommun för att informera om nedsläckningen av kopparnätet. Då ställdes också frågan till Telia, om man inte skulle kunna tänka sig att göra en paus i ett par år i väntan på att utbyggnaden av snabbt bredband har blivit klar.

– Senast år 2020 ska alla kommuninvånare ha snabbt bredband, berättar kommunens landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo. Därför känns det litet tråkigt att det blir ett glapp här på något år för de här abonnenterna. Men när vi frågade Telia fick vi ett tydligt nej.

Klen tröst

Det är två världar som möts. Telia använder begrepp som ”kundernas behov” och en ”framtidssäker teknik”, routrar, antenner och förstärkning av signaler.

Kicki, Per och många av de övriga 1200 abonnenterna som blir av med sin gamla telefoni pratar hellre om ”driftsäkerhet” och ”pålitlighet”. Men Telia uppfyller de krav som staten ställt på telefoni- och bredbandsuppkoppling, enligt Post- och telestyrelsen.

Det är en klen tröst för Kicki och Per vid köksbordet på Vinö säteri. De slänger en blick på telefonstationen ute på gården och fortsätter sedan montera ihop utrustningen de fick i Teliapaketet.

– Man kanske är onödigt pessimistisk, säger Per Olsson. Man får väl hoppas på det bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta telenätet klipps

Mer i ämnet