Foto: TT

Här svarar Telia på läsarnas frågor

Publicerad

Många är oroliga över att Telia ska klippa det fasta telenätet. SVT:s läsare och tittare fick chansen att ställa sina frågor till Inger Gunterberg på Telias pressenhet. Här nedan kan du läsa ett utdrag från chatten.

Mats: Varför verkar det som att mobiltelefontäckningen fungerar ibland och ibland inte, trots att jag står på samma plats vid bägge tillfällena?

Inger Gunterberg, Telia: Mottagningen beror på allt från väder och vind till hur du håller i telefonen. Den lösningen vi använder när vi ersätter kopparnätet har betydligt starkare mottagning är en vanligt telefon vilket ger en bättre tjänst.

Fasta telenätet klipps

Calle: Kommer verkligen alla att få en ny lösning?

Inger Gunterberg: Alla kommer att kunna erbjudas en lösning från Telia.

Owe: Ingår Västervik med omnejd i Telias Sverige där alla skall ha möjlighet till fast eller mobil telefoni med mycket god tillgänglighet?

Inger Gunterberg: Telia bygger fast och mobil täckning i hela Sverige – den här förändringen avser enbart det fasta nätet och innebär att alla hushåll och företag har en modern lösning till sina hem eller företag.

Räcker strömmen två timmar eller 20 minuter? Meningarna går isär. Foto: Agneta Gustavsson

Analogtelefonen: På vilket sätt, mer specifikt, skulle det vara ett problem för Telia att pausa nedkopplingen av det analoga nätet?

Inger Gunterberg: I områden där kopparnätet inte är driftsäkert vill vi flytta över kunderna till moderna nät innan det gamla nätet går sönder.

CJ: Vilka skillnader är det mellan en vanlig mobiltelefon och den ni ersätter kopparnätet med?

Inger Gunterberg: Den har en betydligt bättre förmåga att ta emot radiosignaler än en vanlig mobiltelefon. Dessutom om det behövs så förstärker vi med en extern antenn som monteras utomhus.

Smålandskusten: Vi undrar varför Telia kan klippa kopparnätet innan de vet att det mobila nätet fungerar. Det är på många ställen som inte det mobila telenätet fungerar tex. skärgården, och på många ställen på fastlandet .Varför kan inte kopparnätet få vara kvar , vi känner oss säkra så länge det finns kvar ,Håller inte masterna är det inget bra för när det stormar behöver vi komma i kontakt med omvärlden , vad som har hörts så håller inte batterierna i masterna längre än 20 min när det är strömavbrott.

Inger Gunterberg: Man ska inte jämföra vår nya lösning med en vanlig mobiltelefon. Även i områden där man upplever att man inte har någon täckning har det visat sig att vår lösning fungerar.

Foto: TT

Martin H: Samhällsansvar? Vem har ansvaret vid nödsamtal?

Inger Gunterberg: Nödsamtal fungerar i samtliga operatörers befintliga mobilnät – dvs saknar Telia täckning kopplas samtalet via en annan operatörs nät som har täckning.

stadsmusen: Kommer kopparnätet att skrotas även i tätorterna? Om så, gör inte det hela samhället väldigt mycket mer sårbart att förlita sig till endast en sorts telefoni?

Inger GunterbergKopparnätet är generellt i bättre skick i tätorterna och påverkas dessutom mindre av väder och vind jämfört med landsbygden. Men i takt med att allt fler byter till fiber och mobilt kommer kopparnätet att ersättas även där på sikt.

koppartråden: Som det nu är fungerar vår ”koppartelefon” vid strömavbrott men inte grannarnas mobiltelefoner. Koppartråden ska klippas, fibernätet ska komma till byn men fungerar ju inte heller utan el – så varför förstöra den ENDA telefoni som fungerar under många – och långa – strömavbrott??

Inger Gunterberg: Det är korrekt att kopparnätet fungerar vid strömavbrott men vi får tyvärr en mängd andra avbrott på kopparnätet vilket gör att det är mindre driftsäkert än fiber och mobilt.

Stefan: Backup-tiden är väl bara någon timme för detta sätt ... kan Telia erbjuda kunderna lagning inom denna timme ute på landsbygden vid strömavbrott.

Inger Gunterberg: Batteriback-upen är upp mot 6 timmar. De flesta strömavbrotten åtgärdas på mindre än en timma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta telenätet klipps

Mer i ämnet