– Det känns väldigt inspirerande och gör att vi vill fortsätta att jobba för att bli ännu bättre, säger skolans rektor Anette Rang.
Det var igår som Lekbacken fick sin utmärkelse på en stor gala i Malmö. Organisationen White Guide Junior vill värna den svenska skolmaten och lyfta fram goda exempel. Årligen delar de ut priser i olika kategorier, som till exempel årets skolkök och årets skolkock.
White Guide Junior åker runt och gör stickprov på Sveriges förskolor och skolor under året.
– De kollar miljön, de äter maten och de intervjuar oss som jobbar, säger Lekbackens kökschef Linda Gustavsson.
Lagar all mat själva
Linda Gustavsson berättar att Lekbacken lagar all mat själva och bakar allt bröd. 75 procent av de råvaror som används är ekologiska och de källsorterar.
– Hos oss är köket, och även städningen, verksamheter där vi involverar barnen och använder pedagogiken, säger Anette Rang.
Och enligt Linda Gustavsson tittar White Guide Junior även noga på hur just den pedagogiska verksamheten är sammanflätade med matlagning och övrig köksverksamhet.
Inte högre konstnader än andra
Lägger ni mer pengar på mat än andra förskolor?
– Nej, vi har inte större matbudget än andra förskolor. Vår satsning blir inte dyrare. Att vi fokuserar så mycket på vår mat gör att vi också har ett mindre svinn, vi kastar inte så mycket mat, säger Anette Rang.
Finns det något ni kan förbättra?
– Ja vi vill faktiskt bli ännu bättre när det gäller att få ner just svinnet. Det vill säga bli ännu bättre på att ta tillvara och inte tvingas slänga mat, säger Linda Gustavsson.