Martin Andersson och Kenny Winckler läser egna dikter på krogen i Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Andersson och Kenny Winckler läsa sin egna dikter på krogen i Kalmar. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

De läser poesi för kroggästerna i Kalmar: ”Behöver inte vara så jädra krångligt”

Publicerad

Martin Andersson är son till poeten Bengt ”Cidden” Andersson. Nu har han själv gett ut en diktsamling och gör succé med slutsålda föreställningar på krogen. Tillsammans med diktaren Kenny Winckler har han skapat en show som de två kallar ”En öl och en dikt”.

– Pappa och jag har ju växt upp i samma miljö och jag är ju också rörmokare, så vissa likheter finns kanske. Han älskade musik och jag spelar musik. Men jag försöker inte kopiera honom på något sätt, säger Martin Andersson.

Under sin krogshow läser Martin Andersson och Kenny Winckler sina dikter under nästan två timmar. Båda föreställningarna tidigare i veckan var slutsålda, liksom tidigare föreställningar.

– Det behöver inte var så jädra krångligt, svårt och gubbigt eller för all del tantigt, att läsa eller skriva dikter. Betrakta det som händer. Det är något gott i en tråkig morgon till exempel, säger Kenny Winckler.

Poetiskt dravel

Martin Andersson har också gett ut en boken Poetiskt dravel med 76 av sina dikter.

– Jag skriver fortfarande med block och penna så därför gavs också boken ut i en slags blockform, dock inte handskrivet, säger han.

Hur skriver man en bra dikt?

– Det handlar bara om att våga släppa loss, säger Martin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.