Demensföreningen i Kalmar säger att de är nöjda med kommunens stöd som erbjuds anhöriga till dementa. Samtidigt tycker de att det nuvarande stödet bör utökas.
Alldeles för lite
I nuläget har kommunen en stödperson för 65-plussare anställd på deltid. Det innebär att personen finns tillgänglig en gång i veckan.
– Ur demensföreningens perspektiv tycker vi att det är alldeles för lite. Det skulle behöva utökas, säger Eva Gustafson, ordförande i demensföreningen Kalmar.
Oftast kvinnor som tar ansvaret
Föreningen menar är det i längden oftast är kvinnor som tar på sig ansvaret efter att en anhörig fått demens. Det gör att anhörigstödet också är en del av det förebyggande arbetet mot pyskisk ohälsa i samhället, menar Eva Gustafson.
– Alla anhöriga som håller på att hjälpa och stödja sina närstående som är sjuka är en riskgrupp för ohälsa, och det är ofta kvinnor. Man får gå ner i arbetstid, man tjänar mindre, man får mindre pension – det är sådana frågor som ligger i stupröret.
Frågan ska utredas
Ordförande i omsorgsförvaltningen menar att det finns ett utvecklat stöd för anhöriga. Exempelvis att det finns kuratorer för äldre, men frågan om anhörigstöd ska utvärderas under året.
Han vill inte svara på om det är tillräckligt med en stödperson, utan hänvisar till den kommande utredningen.
– Vi får se vad vår utredning kommer fram till. Det kanske är så att vi borde arbeta på andra sätt. Men man ska inte utesluta att vi kan ha fler, säger Michael Ländin.
Hör Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden, kommentera föreningens åsikter i videon nedan.