Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se undersköterskan kritisera demensvården: ”De blir som en glömd generation”. Foto: TT/SVT

Granskning: Störst möjlighet att få demensdiagnos i Stockholm – stora skillnader i landet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Möjligheten att få en demensundersökning och diagnos skiljer sig stort i landet. I genomsnitt registreras fem gånger så många demensdiagnoser i Stockholm som i Jämtland. Men det betyder inte att Jämtland har en mindre andel dementa. 

– Om man hade en sådan skillnad när det kommer till exempelvis bröstcancer så hade det varit en nationell kris, säger Michael Axenhus vid Karolinska institutet.

Demensforskaren Mikael Axenhus har gått igenom officiell statistik och funnit att det är stora regionala skillnader i demensdiagnostisering. I Stockholm registreras i genomsnitt 1 215 demensdiagnoser om året per 100 000 invånare som fyllt 65 år. I Jämtland är samma siffra 229, alltså bara en femtedel jämfört med i Stockholm.  

Foto: SVT

Men det handlar inte om skillnader mellan glesbygd och storstad. I Jämtlands grannlän Västerbotten registreras 1 032 demensdiagnoser per 100 000 invånare över 65 år. Och Västernorrland med 631 ligger nära rikssnittet på 637. Det finns inga naturliga förklaringar till skillnaderna, enligt Michael Axenhus.

-Mest troligtvis är det en nedprioritering av demensvården inom vissa regioner. Det är helt enkelt inte lika viktigt för vissa regioner att prioritera demensvård som det är för andra.

Se serien: När jag inte längre minns dig

Det kan också handla om att regionerna har svårt att få tag i de resurser som krävs, enligt Axenhus. 

Suzanne Haglund är undersköterska som specialiserat sig på demenssjukdomar. I sitt arbete i region Jämtland möter hon många gamla som hon menar är uppenbart dementa – men som aldrig fått någon diagnos.  

– Det känns som ett u-land på den fronten. Det blir som en glömd generation, de har ingen chans att få kvalitet, säger Suzanne Haglund. 

Ingen minnesmottagning 

Tidigare har det endast funnits symptomlindrande behandling mot alzheimer. Men nyligen godkändes en bromsmedicin i USA. Inom några år väntas den bli godkänd i Sverige och då blir det ännu viktigare med en korrekt diagnos, menar läkaren Michael Axenhus.  

– Det betyder att det kan bli tusentals människor som kan gå obehandlade på grund av en ojämn vård. 

Just dålig ekonomi och svårigheter att få tag i personal är också vad den ansvariga i Jämtland tar upp som förklaring till det låga diagnostalet. Jämtland-Härjedalen är också den enda regionen i landet som inte har någon minnesmottagning.  

– Vi är ju helt överens om att det här inte är bra. Det är ju därför vi har en analys, och den visar på stora gap. Det finns mycket vi behöver göra, säger Anna Granevärn tillförordnad hälso-och sjukvårdsdirektör i region Jämtland Härjedalen. 

Så har demensdiagnostiken i regionerna jämförts

Varje gång en patient med en demenssjukdom går till ett sjukhus registreras diagnosen. En persons diagnos kan alltså registreras flera gånger, det ser likadant ut i alla regioner. Statistiken visar att det är mycket vanligare med demensdiagnoser i vissa regioner än i andra. Siffrorna är ett genomsnitt av åren 2018–2021. 

Statistiken Michael Axenhus bygger sin sammanställning på omfattar inte primärvården som också tar emot demenspatienter. Det saknas heltäckande siffror från landets primärvård. De analyser forskarna kunnat göra med den data som finns visar inte att primärvården täcker upp för de regionala variationerna. När samma typ av jämförelse gjorts på diagnoser för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer finns det inga sådana regionala skillnader.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.