Denguefebern sprider sig

Publicerad

En epidemi av denguefeber har drabbat Thailand och turismen dit gör att fallen ökar också bland svenska resenärer.

Dengufeber sprids av myggor och hittills i år har 78 människor dött i denguefeber i Thailand. I Sverige har ingen avlidit av virussjukdomen men antalet insjuknade har ökat i Småland och resten av landet.

– Genom några år så är det en ökning. Vi ser framförallt fall ifrån Asien, där Thailand står för nästan hälften av fallen. Det beror på att det är vårt stora turistmål, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Influensaliknande symtom

Hittills i år har det rapporterats in 157 fall av denguefeber i Sverige. Av dem var åtta i Jönköpings län, tre i Kronobergs län och ett i Kalmar län. Det kan jämföras med för fem år sedan, då det bara fanns ett inrapporterat fall i per län under hela året.

Men det kan vara svårt att veta om det är denguefeber man drabbats av då det ger influensaliknande symtom.

– Det är vanligt att man ligger utslagen en vecka med hög feber och ont i kroppen, säger Arne Runehagen.

Inget vaccin finns

Det man kan göra för att skydda sig mot denguefeber är undvika myggstick, genom att använda myggskydd, myggnät och kläder.

Ännu finns inget vaccin mot denguefeber, men trots det tycker inte smittskyddsläkaren Arne Runehagen att man ska vara så orolig som turist, trots dödsfallen i Thailand.

– Det finns flera varianter av denguefeber och har man drabbats av många av dem, så ökar risken att få en allvarligare form, tror vi. Det är nästan bara den inhemska befolkningen som får den svåra sjukdomsbilden. Vi ser inte det hos turister, utan den risken är väldigt liten.

Känner du dig ändå orolig inför en resa, så finns det mer information om denguefeber på 1117.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.