Oron är stor
– Ovissheten är hemsk men om vi enbart gräver ner oss av oro riskerar vi att bli psykfall, säger Göran Karlsson som har bott med familjen i byns enda bebodda hus i 15 år nu.
Vad händer om nåt havererar, om gifter från sandupplaget eller orenat länsvatten från gruvan läcker ut, om klarningsdammen brister, Gyllingesjön svämmar över och Stavabäcken likt för fem år sen blir en flod som drar med sig allt ut i Vättern?
Naturen är oberäknelig
– Det går inte att ha koll på allt! Tänk om det inträffar ett mindre jordskalv som påverkar berggrunden i Vätterns förkastningsområde eller om vi får nya skyfall som för fem år sen. Det är enorma krafter i naturen och gruvdrift är en farlig och smutsig verksamhet, säger Ingela Karlsson.
Men gruvbolaget Tasmet pratar hellre om miljömetallerna vid Norra Kärr. De som behövs för mobiltelefoner, elbilar vindkraftverk och grön hightech, som skapar tusentals jobb och oanade möjligheter för bygden.
Fyndigheterna är unika
Enligt Henning Holmström, vd för Tasmet AB, kan alla oroliga känna sig trygga.
– Vi tar oron på allvar men det finns inga skadliga ämnen i jorden och det gör fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller vid Norra Kärr extra unik. Avloppen från den planerade gruvdriften håller dricksvattenkvalitet, säger Henning Holmström men medger samtidigt att det naturligtvis inte går att ge några garantier för att inga missöden skulle kunna inträffa.
Ett alltför högt pris
Men Ingela Karlsson i Ingefrearp låter sig inte lugnas av Tasmet.
– Även om moderna människor vill ha mobiler och energisnål teknik och råvaran nu finns i Sverige är gruvan i Norra Kärr ett alltför högt pris att betala.
– Det känns inte heller lättare när man vet att de stora vinsterna kommer att tillfalla Tasmets kanadensiska ägare medan vi i närområdet får betala ett oerhört högt pris, säger Ingela Karlsson och blickar ut över den snötäckta Gyllingesjön.