Pengarna från Jordbruksverket ska användas till att skapa ett rikstäckande nätverk av uppkopplade bikupor, säger Mikael Ekström, vd på Kalmarbaserade bolaget Beelab. Foto: TT/Pressbild

Uppkopplade bikupor från Kalmar får en halv miljon i stöd

Uppdaterad
Publicerad

Kalmarbaserade projektet Beelab har utvecklat teknik för att hålla koll på hur bin mår i bikuporna tack vare sensorer och artificiell intelligens. Nu får projektet över en halv miljon i stöd från Jordbruksverket för att sprida tekniken vidare i landet.

Hittills finns uppkopplade bikupor utplacerade i sju olika städer i Sverige. Syftet med stödet från Jordbruksverket är att utökade antalet uppkopplade bikupor till alla Sveriges 25 biodlardistrikt och att utveckla den mobilapp som bland annat tagits fram av studenter på Linnéuniversitetet.

I appen kan biodlaren bland anant kunna läsa av temperatur, vikt, lufttryck, luftfuktighet och luftkvalitet för att avgöra hur bisamhället mår i kupan, och exempelvis kunna avgöra om bina är på väg att svärma. Allt för att gynna binas viktiga roll för den biologiska mångfalden, och fortsätta forska på vilka förutsättningar som krävs för att bisamhällen ska må bra.

Kalmar

”Samlar in data från norr till söder”

– Pengarna från Jordbruksverket gör det möjligt för oss att kunna fortsätta utveckla ett rikstäckande nätverk av uppkopplade bikupor. Genom att samla in data från norr till söder kommer vi att få ännu bättre möjligheter att se skillnader i vårt avlånga land och kraftigt förbättra vårt underlag. Målet är att de digitala bikuporna ska underlätta för biodlare, forskare och myndigheter, fortsätter Mikael Ekström, vd på Beelab.

Projektet startade 2019 ett forskningssamarbete teknikföretaget Tietoevry, forskningscentrat HSB Living lab i Göteborg och Linnéuniversitetet.

Se hur den uppkopplade bikupan fungerar i klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet