Dykarnas loggbok

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kustbevakningens brottsutredare förklara i klippet hur dykarnas loggböcker kunde användas som avgörande bevisning. Foto: Kustbevakningens förundersökning

Dömda dykarnas egna loggböcker blev nyckelbevis: ”Liknar Enchrochat”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med vrakplundrarna i Östersjön är Kustbevakningens största utredning någonsin och den första i sitt slag.

– Det är en unik utredning, säger brottsutredaren Therese Dorsch.

Tre män från Kalmar län dömdes i januari av Göta hovrätt till fängelse i drygt ett år för grovt fornminnesbrott. Tingsrättens villkorliga dom mot den fjärde personen stod fast – han dömdes för medhjälp till grovt fornminnesbrott då han kört båten dykarna använt.

Upptäcktes av en slump

Kustbevakningen upptäckte männen av en slump en sommardag 2020 utanför Öland, när dykardräkterna hängde på tork. På båten påträffades tre träföremål som misstänktes vara upplockade från ett skeppsvrak.

Vrakdykarna i Östersjön

– Vi hade inte span på dem sedan tidigare. Vi patrullerade enligt rutin utanför Öland, säger Therese Dorsch.

Bara ett år tidigare, 2019, fick Kustbevakningen utredningsrätt för den här typen av brott. Därmed är fallet det första av sitt slag att utredas av myndigheten.

Kritpipor och husrannsakningar

Utredningen innehåller över hundra beslagtagna historiska föremål, arton husrannsakningar och dykloggböcker daterade till 80-talet.

Dykarna har berättat för SVT att deras hus vändes upp och ner när Kustbevakningen slog till. Bland annat beslagtogs våffeljärn och modern glaskonst, som senare visade sig vara vanligt arvegods. Enligt Therese Dorsch var ordern från åklagaren att ta hand om allt som kunde misstänkas vara fornfynd.

– Jag tror att tjänstemännen kanske blev lite överväldigade. Vi visste inte vad vi letade efter. Det är svårt när man står där. Vi är inte experter på historiska föremål, säger hon.

Saknas vittnesmål

Det är även ett fall där det saknas viktiga vittnesmål. Enligt Kustbevakningen har en av dykarnas loggbok från resorna därför vägt tungt, tillsammans med filmer och fotografier, samt de beslagtagna historiska föremålen.

– Omfattningen av fornfynd har förvånat mig. Det var så himla mycket, som en enorm mängd kritpipor, säger Therese Dorsch.

Hör Therese Dorsch berätta mer om betydelsen av dykarnas loggböcker i klippet ovan.

FORNMINNESBROTT

  • Fornlämningar är skyddade enligt svensk lag. Ett fornfynd är ett föremål som saknar ägare när det hittas. Ett fornfynd som hittas på havsbotten och som bärgas till Sverige tillfaller staten.
  • Fyndet ska ha tillkommit innan år 1850 för att räknas som en fornlämning.
  • Den som hittar ett fornfynd som ska tillfalla eller hembjudas staten ska snarast anmäla det till länsstyrelsen eller Polismyndigheten.
  • Det är förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller på andra sätt skada en fornlämning.
  • Straffet för fornminnesbrott är böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet anses som grovt kan fängelse i högst fyra år dömas.

Källa: Kulturmiljölagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrakdykarna i Östersjön

Mer i ämnet