• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Göta hovrätt / Christer Ganelind hovrättsråd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad räknas som en fornlämning? Den frågan löper som en röd tråd genom utredningen. Hör hovrättens inställning i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Hovrättsrådet: ”Spelar ingen roll att vraken inte är registrerade som fornlämning”

Uppdaterad
Publicerad

Under rättsprocessen har dykarnas försvar hela tiden hävdat att föremålen de plockat upp från havet är lösfynd – det vill säga fornfynd som inte tillhör en fornlämning. Den förklaringen köpte inte hovrätten, som skärpte tingsrättens dom till fängelse för tre av männen.

Det myllrar av gamla skeppsvrak längs den svenska kusten där gamla farleder gått. Om fartyget har förlist innan år 1850 ses det som en fornlämning och därmed är det förbjudet att röra, ändra, skada eller plocka föremål från platsen. Det är däremot tillåtet att dyka vid vraket, så länge ingenting ändras.

Men hur ska man då veta vilka skepp som förlist innan år 1850 och alltså räknas som en fornlämning? Jo, då kan man använda sig av tjänsten Fornsök. Det är en hemsida där myndigheten Riksantikvarieämbetet registrerar alla kända fornlämningar. Dykarna som dömdes till fängelse för grovt fornminnesbrott har genom åren använt sig av Fornsök.

Vrakdykarna i Östersjön

– Vi har alltid varit noggranna, dels för att hitta nya dykplatser och dels för att se om det är en fornlämning eller inte, säger en av dykarna till SVT Nyheter Småland.

Hovrätten medgav i domen att det är missvisande att informationen inte är tillförlitlig, men att dykarna med sina ”specialkunskaper” borde förstått bättre. Hör mer om det i klippet ovan.

Erfarenheten av dykning ingen fördel

Christer Ganelind

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hovrättsrådet Christer Ganelind förklara varför dykarna dömdes för att ha agerat tillsammans och i samförstånd när de plockade upp föremål från havet. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Att männen har gedigen erfarenhet av dykning är alltså inte till deras fördel i det här fallet, enligt hovrätten.

– Det här är avancerad dykning, det kräver god erfarenhet. I dykarloggboken framgår det att de som skrivit bedömt att vraken är från 1500- eller 1600-tal. Då ska man inte plocka saker därifrån, det är ett fornfynd, säger Christer Ganelind, hovrättsdomare.

Intervju med reporter och två anonyma män.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter har som enda media träffat de dömda dykarna. Hör deras historia i klippet. Foto: William Frykfeldt/SVT

DETTA ÄR ETT FORNFYND ENLIGT KULTURMILJÖLAGEN

3. Fornfynd är föremål som saknar ägare när de hittas och som

3.1. påträffas i eller vid en fornlämning och har samband med denna, eller

3.2. påträffas under andra omständigheter och kan antas vara från tiden före 1850.

4. Fornfynd som avses i 3 § 1 tillfaller staten.

Fornfynd som avses i 3 § 2 tillfaller upphittaren. Han eller hon är dock skyldig att erbjuda staten att få lösa in det mot betalning (hembud) om

4.1. fornfyndet innehåller föremål som helt eller delvis består av guld, silver, koppar, brons eller annan legering med koppar, eller

4.2. fornfyndet består av två eller flera föremål som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans.

FORNMINNESBROTT

  • Fornlämningar är skyddade enligt svensk lag. Ett fornfynd är ett föremål som saknar ägare när det hittas. Ett fornfynd som hittas på havsbotten och som bärgas till Sverige tillfaller staten.
  • Fyndet ska ha tillkommit innan år 1850 för att räknas som en fornlämning.
  • Den som hittar ett fornfynd som ska tillfalla eller hembjudas staten ska snarast anmäla det till länsstyrelsen eller Polismyndigheten.
  • Det är förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller på andra sätt skada en fornlämning.
  • Straffet för fornminnesbrott är böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet anses som grovt kan fängelse i högst fyra år dömas.

Källa: Kulturmiljölagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrakdykarna i Östersjön

Mer i ämnet