Fladdermössen får nu avhysas, enligt Mark- och miljödomstolens dom. Foto: TT/Anders Hedenström/Science

Domstolsbeslut: Fladdermössen får avhysas

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fritt fram för Vöfab att genomföra sin avhysning av fladdermössen i Bergundaskolan i Växjö. Det slår Mark- och miljödomstolen fast i sin dom.

Det var i går torsdag som en privatperson överklagade länsstyrelsens beslut att fladdermössen får avhysas vid Bergundaskolan. Men på fredagsförmiddagen tog Mark- och miljödomstolen beslut om att det inte är möjligt att förbjuda avhysningen, enligt privatpersonens önskan.

LÄS MER: Avhysning av fladdermöss på Bergundaskolan stoppas

Fladdermöss på Bergundaskolan

– Det är ett så kallat intermistiskt beslut, vilket innebär att vi inte motiverar varför vi har tagit det här beslutet. Motiveringen kommer i stället vid den slutliga prövningen längre fram. När det blir är oklart, säger Urban Lund, rådman vid Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

TV: Så töms skolan på fladdermöss

Beslutet innebär att Vöfab kan fortsätta med sin planerade avhysning av 120-140 fladdermöss som under en tid har bott i Bergundaskolan i Växjö. Sista dagen för avhysningen är i dag den 15 september. Efter det får den inte ske eftersom fladdermössen då kan bosätta sig i skolan inför vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fladdermöss på Bergundaskolan

Mer i ämnet