Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till familjen Gjinovci efter det glädjande beskedet om att de får stanna i Sverige. Foto: Arta Tahiri/SVT

Efter nio års kamp – familjen Gjinovci från Kosovo får stanna i Sverige

Publicerad

Familjen Gjinovci har fått det efterlängtade beskedet – de får stanna i Sverige, efter nio års kamp. SVT besökte familjen i deras hem i Ryd för att fånga deras reaktioner på den glädjande nyheten.
– En händelse jag helt ärligt aldrig kommer att glömma, säger Merita Gjinovci, mamma i familjen.

Trots de många utmaningar som familjen har mött så har de kämpat för att skapa ett tryggt och stabilt liv i Sverige. Under nio års tid har de ansökt om uppehållstillstånd för sin dotter Elisas skull, men fått avslag varje gång.

Nu har de fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader. Ett steg på vägen.

Merita Gjinovci berättar dock att det varit en lång och svår resa.

– Oron har hela tiden varit över oss, angående vad som ska hända idag eller imorgon. Den ständiga tanken på om vi blir skickade tillbaka. Vi är så tacksamma för landet Sverige.

Väntat i nio år

Den 20 februari 2015 landade familjen på svensk mark. Deras förhoppningar var att söka vård för sin äldsta dotter Elisa.

Elisa är idag 17 år gammal och har en medfödd missbildning som gett henne en uttalad funktionsnedsättning. Hon har en intellektuell funktionsnedsättning, motorisk rörelsenedsättning och nedsatt rörelseförmåga och styrka, framför allt i benen. Elisa har även epilepsi och står på daglig medicinering.

– Under åren i Sverige då vi fått hjälp för Elisas tillstånd har hennes livskvalité blivit betydligt mycket bättre. Vi hoppas att hon fortsätter att må bra, trots att hennes situation innebär svårigheter, säger Merita Gjinovci.

Ingen vård i Kosovo

Familjen Gjinovci härstammar från Kosovo. Nödvändig adekvat vård, nödvändig rehabilitering och samhälleliga anpassningar för barn med funktionsnedsättning saknas i landet.

Utlåtande från Hospital and University Clinical Service of Kosovo och organisationen HANDIKOS understryker att vården i Kosovo inte kan uppfylla Elisas behov.

– Vi har haft tillräckliga argument om man får säga så, att vi har behov av att bo i Sverige, säger Lulzim Gjinovci, pappa i familjen.

– Det är ytterst anmärkningsvärt och samtidigt beklagligt att familjen behövt vänta i över nio år för att få sina skäl ordentligt prövade, säger Kaltrina Lajqi, familjens jurist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet hör du Ornela Gjinovci, 12 år och Arton Gjinovci, 6 år berätta om sin uppväxt i Sverige. Foto: SVT/Arta Tahiri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.