För fem år sedan, i augusti 2017, köpte Sveaskog ett 350 hektar stort skogsområde för skogsbruk utanför Oskarshamn. I området ligger en av kommunens vattentäkter, sjön Eckern, och den populära vandringsleden ostkustleden.
Stoppar alla planer
Fram till i dag har företaget avverkat 70 hektar skog och enligt planerna skulle ytterligare 50 hektar huggas ner. Men efter kritik från Naturskyddsföreningen och kommunen valde Sveaskog att stoppa alla avverkningar i den aktuella skogen.
– Vi har all förståelse för att vårt arbete påverkar och berör människor som bor i området. Det är därför vi väljer att tillsvidare stoppa alla avverkningsplaner, säger Peter Bergman, naturvårdschef på Sveaskog.
Hotar den biologiska mångfalden
Kritiken har rört bland annat den biologiska mångfalden, naturturismen och kulturavet. Naturskyddsföreningen och kommunen har haft invändningar på den naturvärdesbedömning som Sveaskog gjort. En bedömning som ska fungera vägledande för att bestämma vilken skog som ska huggas ner.
– Vi tittar på hur gammal skogen är, hur många värdefulla träd det finns, hur historien i området ser ut och vilka arter det finns i området och så vidare, säger Peter Bergman.
Enligt Sveaskog ska den naturvärdesbedömning som gjordes visat att skogen inte är tillräckligt värdefull.
– Därför ansåg vi att den kunde brukas, säger Peter Bergman.
Lämnar en tredjedel
Sveaskog har i sina tidigare inventeringar kommit fram till att 27 procent, det vill säga nästan en tredjedel, av skogen väster om sjön Eckern ska lämnas orörd för den biologiska mångfalden.
– Det vi har gjort i sommar är att vi undersöker vad vi ytterligare kan göra för att ta hänsyn till friluftsliv, mångfald och vattenvärden i området, säger Peter Bergman.