En person står och pratar i en verkstad fylld med metallstänger och verktyg. Bakgrunden visar ordnat material på hyllor, vilket ger en känsla av ett industriellt arbetsområde. Personen verkar vara i färd med att förklara något som kan relatera till arbetet i verkstaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedläggningen av gymnasieskolan i Mönsterås beskriver Anna Isaksson som ett hårt slag. Men nu har företagen hittat nya sätt att jobba på för att hitta kompetens. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Efter skolnedläggningen i Mönsterås – industrin hittar kompetens på nya sätt

Publicerad

När gymnasiet i Mönsterås lades ner i somras stod delar av det lokala näringslivet utan en säker rekryteringsplats. Nu har man dock vidgat vyerna och hittat nya sätt att arbeta.

– Vi jobbar mycket bredare nu. Tidigare hade vi endast gymnasiet i Mönsterås att rekrytera ungdomar från, nu har vi tvingats vända oss även mot skolorna i Oskarshamn och Kalmar, säger Anna Isaksson, produktionschef på ett industriföretag strax utanför Mönsterås.

Mer anpassade utbildningar

Företagsnätverket Industrins ostkustcentrum, IOC, har numera en representant både i programråden på Oscarsgymnasiet och inom skolorna som tillhör Kalmarsunds gymnasieförbund.

Det gör enligt Anna Isaksson att utbildningarna blir mer anpassade efter det företagen efterfrågar.

– Det krävs ju att unga vill jobba inom industrin, att de får en bra och relevant utbildning och att de sedan dessutom vill jobba hos oss.

Träffa yngre barn

Man jobbar också aktivt med att komma ut i skolklasser och hälsa på, gärna redan i unga år.

– Vi gör skolbesök redan i andra klass för att träffa barnen och för att förhoppningsvis skapa ett intresse för industrin.

Hon upplever att det en period varit ett svalt intresse för arbete inom industrin, men att de är på väg att vända.

– Jag tycker att vi får de signalerna när vi är ute och träffar elever och vi märker det även på att fler faktiskt söker sig till industriutbildningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.