Kvinnor födda på 1990-talet erbjuds under året att kostnadsfritt vaccinera sig mot HPV-virus, som orsakar livmoderhalscancer. Det är vanligtvis en dyr vaccinering. En dos kostar drygt 1400 kronor, och det behövs två doser för att vaccineringen ska vara tillräcklig.
Samma dag som studenten Egzona Dakaj, 26 år, fick höra talas om Region Kronobergs vaccinerbjudande bestämde hon sig för att boka en tid.
– Min moster gick bort i livmoderhalscancer i oktober. Därför är det självklart att skydda sig själv nu när man har möjligheten till det. När min moster gick bort var det ett wake-up call, säger Egzona Dakaj.
Vaccintid avbokades två gånger
Men att vaccinera sig visade sig vara lättare sagt än gjort. Två gånger avbokades Egzonas vaccintid på grund av sjukdom på vårdcentralen, innan hon kom till skott.
– Det var svårt att hitta en tid, för de flesta tider var flera månader fram. Det fanns liksom inte tider tillgängliga, säger hon.
Region Kronoberg bekräftar att det varit ett högt tryck på vissa vårdcentraler i centrala Växjö, men att det å andra sidan finns mängder av lediga tider på andra ställen.
– Vi har 32 vårdcentraler i länet och majoriteten av dem har inte varit fullbokade, säger Lisa Öberg, projektledare på Region Kronoberg.
Hör varför Egzona Dakaj och pluggkompisen Maria Jabra bestämt sig för att ta HPV-vaccinet i klippet nedan.
Detta är HPV-virus
• Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.
• Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.
• Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.
• Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.
• Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.