På Cecilia Engströms gård finns omkring 75 mjölkkor och sedan 2006 har de producerat ekologisk mjölk. Försäljningen har ökat under många år, men mellan 2018 och 2020 har försäljningen av ekologiska mejeriprodukter i affärerna minskat med omkring tio procent, enligt en ny rapport från Ekologiska Lantbrukarna.
Blir förlustaffär
Kostnaderna är högre för ekobönder än för dem som jobbar med konventionell mjölkproduktion. När efterfrågan inte är tillräckligt stor säljs ekologiska produkter som icke-ekologiska till ett lägre pris.
– Utsäde är till exempel dubbelt så dyrt och det kraftfodret vi köper är tre gånger så dyrt. När mjölken säljs som konventionell, så är det en förlustaffär. Under det sista året har vi förlorat omkring en halv miljon, bara på vår gård, säger hon.
Kan inte gå tillbaka
Men att sluta med ekologisk produktion är inget alternativ för Cecilia Engström, för hon har sett vad det ger att bruka jorden på ett mer hållbart sätt.
– Om man är ekobonde i själen så tror jag att det är svårt att ställa om. Vi lever med naturen, har högre biologisk mångfald i jorden och vi har till exempel fler småfåglar kring dikeskanterna. Att vi vill bruka jorden på ett mer hållbart sätt har betydelse för hela vårt klimat.
Cecilia Engström tror att lösningen för hennes del kommer att vara att börja exportera till andra länder i Europa.
I videoklippet ovan kan du höra mer om det.