Ekobonden Cecilia Engström har 75 mjölkkor på sin gård utanför Alvesta. I klippet spanar hon framåt. Foto: Clary Kroon/SVT

Ekomjölkbonden: ”Det är jättetufft nu”

Uppdaterad
Publicerad

I Småland finns en stor andel ekomjölkbönder, men det finns risk för att en del kommer att välja att sluta som ekoproducenter eftersom efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter har minskat.

På Cecilia Engströms gård finns omkring 75 mjölkkor och sedan 2006 har de producerat ekologisk mjölk. Försäljningen har ökat under många år, men mellan 2018 och 2020 har försäljningen av ekologiska mejeriprodukter i affärerna minskat med omkring tio procent, enligt en ny rapport från Ekologiska Lantbrukarna.

Blir förlustaffär

Kostnaderna är högre för ekobönder än för dem som jobbar med konventionell mjölkproduktion. När efterfrågan inte är tillräckligt stor säljs ekologiska produkter som icke-ekologiska till ett lägre pris.

– Utsäde är till exempel dubbelt så dyrt och det kraftfodret vi köper är tre gånger så dyrt. När mjölken säljs som konventionell, så är det en förlustaffär. Under det sista året har vi förlorat omkring en halv miljon, bara på vår gård, säger hon. 

Kan inte gå tillbaka 

Men att sluta med ekologisk produktion är inget alternativ för Cecilia Engström, för hon har sett vad det ger att bruka jorden på ett mer hållbart sätt. 

– Om man är ekobonde i själen så tror jag att det är svårt att ställa om. Vi lever med naturen, har högre biologisk mångfald i jorden och vi har till exempel fler småfåglar kring dikeskanterna. Att vi vill bruka jorden på ett mer hållbart sätt har betydelse för hela vårt klimat.  

Cecilia Engström tror att lösningen för hennes del kommer att vara att börja exportera till andra länder i Europa.

I videoklippet ovan kan du höra mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.