Bergundaelever från vänster: Lisa Waldén, Olle Nielsen, Casper Petersson, Ebba Skrak och Elsa Petersson. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Elever vittnar om ökad otrygghet i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar om kränkningar i skolor ökar i landet. Bergundaskolan i Växjö är en av skolorna som fått hård kritik av skolinspektionen och som nu behöver öka tryggheten på skolan.

Skolinspektionen kräver att skolan kommer till rätta med kränkningarna och skapar trygghet och studiero på skolan.

Om åtgärder inte sker innan oktober i år, kan Växjö kommun komma att behöva betala en miljon kronor i vite.

Hot och våld i skolan

– Vi har startat ett trivselråd och en värdegrundsgrupp för att vi ska kunna jobba aktivt med normer och värden. Vi har även fått en grupp elever som kallar sig för Happy people, som gör aktiviteter för att skapa goda relationer mellan eleverna, säger Eva Branje, biträdande rektor på Bergundaskolan 7-9.

Elever upplever oro

När vi träffar elever på Bergundaskolans högstadium ser även de att tryggheten på skolan behöver ökas.

– Personligen känner jag mig väldigt trygg, jag går inte runt och oroar mig. Men det är många andra som man hört inte känner sig trygga, säger Casper Petersson.

– Man kan höra både rasistiska och sexistiska kommentarer. Kanske inte just ansikte till ansikte, men rop efter en, säger Ebba Skrak.

– Folk knuffas i korridorerna, men det är inte som att de slåss seriöst, säger Lisa Waldén.

Påbörjat åtgärder

Hittills har skolan kunnat åtgärda fem av de sex punkter de fått kritik på. Nu har de sex månader på sig att förbättra studieron och öka tryggheten, annars kommer kommunen behöva betala dyra pengar.

– Vi har påbörjat arbetet sedan tidigare och jag är helt övertygad om att vi kommer hinna, säger Annika Ericsson, rektor på Bergundaskolan 7-9.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld i skolan

Mer i ämnet